Vi är alla afrikaner… Ny utställning på Naturhistoriska Riksmuseet om människans utveckling!

neander6.jpgI måndags invigdes ”Den Mänskliga Resan”, en utställning som jag tror kommer att ändra mångas syn på vad det är att vara människa.

Utställningens hjärta, om jag får säga så, är tio rekonstruerade tidiga människor gjorda av franska Elisabeth Daynés (i bild ett Neanderthalbarn.) Elisabeth har skapat individer som ger intrycket av att bara ha stannat till ett ögonblick – i nästa förväntar man sig att de ska dra ett djupt andetag, ta ett steg till, eller kasta sitt spjut. Man går runt, runt, det är svårt att släppa dem med blicken.
Runt de här individerna tar den elegant formgivna utställningen upp frågor som väcks – vad är egentligen en art? Hur går det till att hitta, och bedöma fossil? (Tyckte särskilt mycket om de tecknade inslagen som är gjorda av Åsa Ekström, svensk mangatecknare).
Jag skulle kunna fortsätta mycket, mycket längre, men det ska jag inte göra. Det finns egentligen bara en sak att säga: se den! Och ta till ordentligt med tid – här vill man hinna inte bara uppleva, utan även tänka.

Vill ni veta med om Elisabeth Daynés så kan ni titta här:
http://www.daynes.com/en/accueil/accueil.php
Mer info om utställningen:
http://www.nrm.se/utstallningarcosmonova.24.html

Lämna en kommentar