Om häxprocesser och tacksamhet…

haxa-1.jpegDet är lätt att tro att de flesta lever i samhällen som liknar det svenska. Så är det inte. Jag är faktiskt tacksam, dagligen, över vårt svenska rättssamhälle. Läser exempelvis på BBC om en kvinna i Saudiarabien som är dömd till dödsstraff för häxeri.

Hennes brott: hon anklagas bland annat för att ha gjort en man impotent genom att förhäxa honom. För detta är hon dömd till döden. I Europa förekom häxprocesser framförallt på 1400- till 1600-talet. Så gott som vem som helst kunde drabbas – det kunde räcka med att ha blivit osams med grannarna, eller ha kunskaper om läkeväxter eller förlossningar.
Läser även om HIV-smittade i Egypten som behandlas som brottslingar (arabländerna har ju länge ansett att de inte kan drabbas av en så dekadent sjukdom).
När jag kom till Sverige vid 14 års ålder så visste jag inte mycket om landet, men jag visste att polisen inte fick komma mitt natten och hämta människor på grund av deras åsikter eller religion. Det tyckte jag var stort, efter att ha levt i länder där detta inte var någon självklarhet.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7244579.stm

1 svar på ”Om häxprocesser och tacksamhet…”

Lämna en kommentar