Litar vi på varandra? Sverige i en klass för sig…

bb-1.jpegTRUST är ett instrument som används för att mäta i vilken grad vi anser att det går att lita på andra människor (World Value Survey).

I Sverige svarar 66% av de tillfrågade ”ja” på frågan om de anser att det går att lita på andra människor. Motsvarande siffror för andra länder: Holland 56, USA 50, England 44, Japan 42, Spanien 34, Frankrike och Chile 23, Rumänien 16, Peru 5.
Jag minns en utbytesstudent från Spanien som blev oerhört överraskad över att de svenska studenterna hon spelade badminton med blev sura när hon hävdade att en fjäderboll var inne fast den var ute. ”Så säger vi alltid,”, sa hon uppgivet, ”Det är väl inget att bli arg för…”
Det här var ytterligare en överraskning för mig när jag kom till Sverige – att den råa sanningen hade så hög status, och den mer kreativa varianten som uppskattas i många kulturer här betraktas som lögn och därmed som ett brott mot det sociala kontraktet…
Begripligt blir det när man förstår att svenskar, i motsats till många andra, faktiskt förväntar sig att andra ska säga precis som det är…

Hessel Osterbeek et. al
Cultural differences in ultimatum game experiments – a meta-analysis.
Experimental Economics 2004, 7:171-178

1 svar på ”Litar vi på varandra? Sverige i en klass för sig…”

Lämna en kommentar