Kina, Spielberg och Darfur.

20080213_spielberg_51262081_18.jpg
Steven Spielberg hoppar av sitt åtagande som konstnärlig konsult för de Olympiska spelen i Kina. Detta gör han i protest mot Kinas tystnad gentemot den Sudanesiska regeringen i Darfurfrågan.

Kina köper olja av Sudan, och betalningen går till regeringen. Kina säljer också vapen till Sudan, vapen som sedan vänds mot den egna befolkningen i en etnisk rensningskampanj.
Hur kommer de olympiska sponsorerna att reagera? Idrottsmännen/kvinnorna?

Och själv? Själv har jag slutat köpa varor made in China.

5 svar på ”Kina, Spielberg och Darfur.”

 1. Tack!
  Kul, och påminner om den kulturella klyftan gentemot USA. För att få delta fick jag färgkoda mig själv, och ange en etnicitet som blev ”not hispanic not latino”. Jag fick svara på tre frågor om religion. Sedan skulle jag försöka identifiera amerikanska politiker och minnas ifall de var demokrater eller republikaner. Det gick inte så bra. I nästa test skulle jag identifiera allt icke-amerikanskt som ”foreign”, kändes också litet märkligt.
  Kommer ändå att låta studenterna på nästa psykologikurs (börjar på måndag) testa sig själva, i samband med att de har undervisning om attityder och fördomar… Och jag tror att detta faktiskt är relevant för Sudan, tyvärr. EU hade svårt att få fram ett litet antal helikoptrar till Chadmissionen – det saknades resurser, sas det – men kan däremot dra igång en oerthört kostam insats i Kosovo.
  Vi som har bott i Afrika kan bli minst sagt överraskade över de föreställningar som finns om afrikaner här i Europa – det är av det skälet jag från och med nu låter mina kriminalromaner utspela sig in Etiopien så att europeiska läsare ska få möta helt vanliga människor som lever sina liv så gott de kan, fast de gör det just i Afrika…

 2. Nu har jag också gjort tester på sidan ni skriver om. Det var ju oerhört fascinerande. Efter en trist första runda där jag hade någon sorts måttlig automatisk preferens för smala kontra överviktiga var det med bävan jag tog mig an hetero/homo-uppgiften. Tycker det känns väldigt odramatiskt med sexuell läggning men trodde väl detsamma om vikt egentligen. Blev nöjd med resultatet (ingen automatisk preferens för något dera) men det mest otippade resultatet var att jag fick stark automatisk preferens för svarta människors utseende kontra vita! Hur gick det till? Det var ju kul i och för sig för man kan ju låtsas inför sig själv att man är ovanligt fördomsfri då (vilket inte är fallet!) Men frågan jag får är vad mäter dessa tester egentligen? Inte fördomar väl? Automatiska preferenser…. Vad är det då? Om man utgår ifrån att testmetoden fungerar och att resultatet är rätt – hur kan jag som är genomsvensk, uppvuxen i Sverige med så gott som utelsutande svenskar omkring mig i min barndom få en stark preferens för afrikanskt utseende? Någon som har något förslag? När jag tänker på det har jag ju alltid tyckt att människor med afrikanskt ursprung är vackra men ändå. Fast vi härstammar ju alla från afrikaner så varför inte….

 3. Om du växer upp i Sverige finns det ju ingen anledning att tro att du skulle få de fördomar som tydligen finns mot afroamerikaner i USA. Om du funderar över all gånger du har blivit lurad, kränkt, otrevligt bemött osv så har det väl antagligen varit av ”vanliga” svenskar. Då är det kanske bara att förvänta sig att du ska ha mer fördomar mot dem, än mot afrikaner som kanske aldrig har gjort dig ngt ont, och som du dessutom tycker är vackra…
  Tänker jag, det kanske finns ngn som har andra ideer?

Lämna en kommentar