12 000 fler flyktingar till Chad, 600 000 på flykt i Kenya…

refugees-darfur.jpgSiffrorna är svåra att omsätta i föreställningar om enskilda liv – systrar, bröder, mormödrar och pappor. Tandläkare, busschaufförer och småhandlare. Nyfödda och mycket gamla. Alla har de fått lämna sin hem och sina tillhörigheter, sina arbeten och sina odlingar.

Nu verkar det i alla fall som om EU-styrkan som ska skydda dem som hamnat i läger i Chad kommer iväg. Styrkan ska säkra transporter av mat, biståndspersonal och mediciner till de många hundra tusen som tagit sin tillflykt till grannlandet, men den större frågan blir hur de här katastrofala situationerna ska kunna undvikas på sikt.

Hur, är det många som frågar sig, kan konflikter mellan folkgrupper blossa upp så snabbt, och så dramatiskt? Exemplet Kenya är särskilt skrämmande, eftersom det landet haft en lång period av relativ stabilitet, en blomstrande turistindustri och välfungerande skolor. Kikuyu och Luo har levt tillsammans, de har bott integrerat (som Shia och Sunni gjorde i delar av Irak), men nu börjar de plötsligt mörda varandra, de fördriver varandra från hus och hem. “Till och med” säger en kvinna från Nairobi som jag talar med, “Till och med människor som levt som släkt, tillsammans, dödar varandra.”
På BBC läser jag om Professor David Habel Odongo, som är Luo, men gift sedan 20 år med en Kikuyu. De bor i Dunga, i västra Kenya, och har vuxna barn. Han berättar i en intervju att hans hem har förstörts, och att han blev tvungen att skicka sin fru och svärmor till Nairobi, eftersom de hotats till livet pga av att de är Kikuyu.

Vad skulle hända om vi lyckades få fram en ny typ av psykofarmaka som bromsade de delar av hjärnan som delar in världen i “vi” och “de andra”. Indelningen som i sin tur leder till att vi inte tycker att “de andra” har några mänskliga rättigheter, utan att det är rimligt och tillåtet att behandla dem hur illa som helst?
Vem skulle köpa ett sådant medel? Vem skulle ta det frivilligt? Skulle det vara berättigat att tvinga människor att medicinera? Plötsligt skulle hjärnan vägra att klassificera vissa som fiender bara pga utseende eller religion…

Såvitt jag vet finns ingen forskning på det här, och om det fanns vore den antagligen hemligstämplad, för utan “vi” och “dem” går det inte att föra krig. Den som kunde spraya medlet över sina motståndare skulle inte längre ha några motståndare. Janjaweedmilisen skulle börja behandla Fur kvinnorna som sina egna systrar eller släktingar, Shia och Sunni skulle kunna be tillsammans, smygrasismen som florerar här hos oss skulle försvinna över en natt…

Visst är en psykoterapeut aningen desperat när hon börjar snegla mot farmakologin för att hitta lösningar på ett allt överskuggande problem…

Lämna en kommentar