Varför jag inte tyckte om Theodor Kallifatides… Pinsam brist på källkritik.

tk.jpeg ”När jag var fyrtio upptäckte jag att kvinnor har personlighet – innan dess såg jag bara deras kroppar.” Ungefär så minns jag ett citat ur en intervju med TK. Det var många år sedan, men jag blev så både förnärmad och arg att jag mest har blängt på honom nu när vi ses ibland.

Nu har vi sammanstrålat igen, i Mariehamn där vi båda är inbjudna till Mariehamns litteraturdagar. I morse när jag kom ner till frukosten var matsalen nästan tom, men vid ett bord satt TK, helt själv. Vad göra? Vi delar samma (underbara) agent, vi ses av och till, det verkade fånigt att gå och sätta mig någon annanstans.

Så jag frågade om jag fick slå mig ner. Vi började i tala om allt möjligt, han var lika mild i sättet och vänlig som jag trots allt inte hade kunnat undgå att lägga märke till de få gånger vi hade setts.

Någonting stämde inte. Var detta verkligen mannen som bara hade sett kvinnor som konturer ända tills han fyllde fyrtio? Det gick inte att få ihop min inre bild med personen jag hade mittemot mig.

Till sist blev förvirringen för stor. Jag blev tvungen att berätta att jag hade haft honom på min tio-i-botten lista under lång tid på grund av hans uttalade om kvinnor och deras personligheter. Han såg ut som ett frågetecken.

Vilken journalist undrade han. När?

Inte kom jag ihåg det.

Hursomhelst kände han inte igen sig vare sig i citatet eller åsikten. Så här har jag gått och irriterat mig i åratal helt i onödan. Han funderade vidare, aningen ängsligt. ”Tänk om det finns många fler därute som är arga på mig av samma anledning…”

Om det skulle vara så, då behöver ni inte spilla mer energi på detta, bara så att ni vet det.

Och nog är det litet skrämmande hur lätt jag har att tro på det jag läser, fast jag borde veta bättre….

3 svar på ”Varför jag inte tyckte om Theodor Kallifatides… Pinsam brist på källkritik.”

  1. Tänk så det kan bli, *ler* . Tyvärr förmedlar inte alltid media en rätt bild av en människa. Så synd att han inte läst reportaget innan det trycktes.
    Jag visste inte att han skulle ha uttalat något sådant om kvinnor, men skulle jag stöta på det, så vet jag att så är inte fallet.

  2. Det er en rigtigt god historie! Men jeg kan ikke lade være at tænke, at den mand, der måske HAR sagt de ord, trods alt har været en ærlig mand, der lærte noget nyt, da han blev fyrtio. Den ærlighed og læring synes jeg bedre om end dem, der ikke har den…

    Og jeg glæder mig til en ny bog fra din hånd!

  3. Jag tycker att det är en rörande historia. Framför allt påminner den om att ingen människa kan vara fri från fördomar, men också vad det kan ge att öppna upp sinnet och ompröva dem! Man kan ju råka på en helt fantastiskt trevlig medmänniska! När jag själv tycker att jag borde veta bättre brukar jag tänka på en läkare på lungkliniken där jag gjorde en kort praktik som alltid gick ut och rökte på rasten.. Den som i det här fallet verkligen borde veta bättre är journalisten!

Lämna en kommentar