För dem som har missat hela, eller delar av, intervjuserien ”Vad är en människa”.
Gör såhär:
Gå till www.svt.se
Klicka på Kultur/nöje i överkant
Bland programtitlarna i vänsterkant skrollar du ner till Vad är en människa
Under rubriken PLAY klickar du på Se programmet.
I bild – Martin Invgar intervjuad i del 8/8.
20, 21, 22 feb
Vad är en människa?
Del 1 av 8. Fredrik Lindström pratar med Peter Gärdenfors, professor och specialist på tänkande och medvetande. Varför vill vi hitta orsaker till allting? Är människan både djur och husse i samma kropp? Har vi alla en reptilhjärna innerst inne?
27,28, 29 feb
Vad är en människa?
Del 2 av 8. Denna vecka pratar Fredrik Lindström med religionshistorikern Christer Hedin. Varför behöver alla människor något att tro på? Hur hänger våra värderingar ihop med religionen? Är en människa utan begär en lycklig människa?
5, 6, 7 mars
Vad är en människa?
Del 3 av 8. Fredrik Lindström pratar med psykiatern och författaren Åsa Nilsonne. Hur mycket styrs vi av förnuftet och hur mycket av känslor? Är människan det enda djuret med sömnproblem? Varför vill vi inte vispa grädde med en alldeles oanvänd toaborste?
12, 13, 14 mars
Vad är en människa?
Del 4 av 8. Fredrik Lindström samtalar med läkaren och författaren Stefan Einhorn. Kan en god människa också vara egoist? Är det verkligen tanken som räknas? Varför ska man gå när det är som roligast?
19,20, 21 mars
Vad är en människa?
Del 5 av 8. Denna vecka pratar Fredrik Lindström med professorn i idé- och lärdomshistoria Karin Johannisson. Vad är friskt och vad är sjukt ? och finns det något som är normalt? Hur har synen på naturligt och onaturligt förändrats under historien? Är nostalgi en sjukdom?
26, 27, 28 mars
Vad är en människa?
Del 6 av 8. Fredrik Lindström samtalar med psykofarmakologen Tomas Ljungberg. Är det människan som ska anpassas till samhället eller samhället som ska anpassas till människan? Finns det olika sorters intelligens? Vad har strandskatans ägg med människans strävan efter lycka att göra?
2, 3, 4 april
Vad är en människa?
Del 7 av 8. Fredrik Lindström pratar med genusforskaren Lena Gemzöe.
Är det sant att kvinnor är bättre på känslor än män? Är Fredrik kvinnlig när han vill välja gardinerna? Är själva definitionen på en människa en djurart som tar hand om varandra?
9, 10, 11 april
Vad är en människa?
Del 8 av 8. Denna vecka pratar Fredrik Lindström med hjärnforskaren Martin Ingvar. Hur rationella är våra känslor? Har minnet av rektorsexpeditionen i första skolan en speciell plats i hjärnan? Varför har vi så svårt att bli lyckliga?
Hej Åsa! Jag har precis hittat din blogg och den är väldigt intressant. Ska med nöje gå in och lyssna på detta program som nämns ovan. Jag vill bara säga att jag har varit inom psykiatrin i många och först när jag träffade en psykolog som körde DBT Jag vet att du skrev introduktionen till boken DBT. Jag blev en helt annan människa på lite mindre än ett år. Men det är något jag saknar i DBT. Det är väldigt mycket om att man ska titta på det negativa och bryta detta, hur jag och omgivningen reagerar på lång och kort sikt, tänker på kedjeanalysen. Jag saknar i DBT och kedjeanalysen det positiva. Istället för att bara lära sig hur jag gör för bryta den negativa kedjan och analysera vad som gick snett, så vill jag införa en kedjeanalys som handlar om det positiva som händer. Jag gjorde en egen analys och belyste just framstegen och hur kan bibehålla detta i framtiden. Och ju mer jag jobbade med den positiva kedjan så minskade den negativa mycket fort. Det är så lätt att fokusera på det negativa och vad som händer i och runt mig. En annan sak som borde införas inom DBT är färg och form. Att jobba i svart och vitt är inte för mig givande. Alla papper, häften mm är med svart text på vitt papper, jag och många med mig saknar just bilder och färg. Ville bara säga detta, då jag brinner för DBT och hur bra den hjälpt mig.Tack för allt du gör
MVH Lena Johansson