USA bombar Mogadishu

I natt bombade USA Somalias huvudstad Mogadishu från luften, i tron/förhoppningen att de hade fått korn på el-Qaeda medlemmar.


250 döda, rapporteras det. Ingen siffra på skadade, men den måste vara många gånger högre. USA har inte förklarat krig mot Somalia, hur kan de anse sig ha rätt att bomba civila mål? För med all säkerhet hade inte alla de 250 döda varit inblandade i något attentat mot USA.

Vi vet att USA misstänker svenska medborgare för terrorism, men de bombar inte Akalla, eller Husby (än).

Hur är det möjligt att västvärlden fortfarande 2007 tycker att ett afrikanskt liv inte väger lika tungt som ett amerikanskt, eller europeiskt?

Och varför ta upp detta i en blogg? Därför att tystnaden inför övergrepp är en av faktorerna som låter dem pågå. Därför att en röst är tunn och bräcklig, men många röster kan riva murar, avsätta ledare, påverka historien.

2 svar på ”USA bombar Mogadishu”

  1. Igår hade vi en hel dags föreläsningar på sjuksköterskeutbildningen om könsstympning och våld mot kvinnor, vilket ledde till att det blev mycket prat om Etiopien. Jag tänkte mycket på dig eftersom jag vet att du hyser så stor kärlek till det landet. Det var en rad mycket starka föreläsningar där vi bland annat fick se dokumentärer om sådant som man helt vill glömma att det sker, men som man inte FÅR bortse från. Afrika, Afrika, Afrika … Det finns så oändligt mycket kvar att göra, men man kan väl inte mycket mer än att dra sitt lilla strå till stacken. Vi blev upplysta om Etiopienfonden (www.etiopienfonden.org) som du kanske redan känner till, men det är i alla fall något som jag gärna skulle stödja.

  2. Ja, den som fastnar för Afrika är i alla fall sysselsatt, på gott och på ont…

    Senaste rapporterna säger att de el-Quaeda medlemmar som varit mål för bombningarna undkommit/inte varit där bombarna trodde de skulle vara…

Lämna en kommentar