Tvillingforskning: brors testosteron påverkar syster

tvillingar-1.jpg När vi talar om miljöpåverkan tänker vi oftast på den uppväxtmiljö ett barn har haft, på de händelser hon eller han har varit med om. Nu kommer ytterligare en studie som fokuserar på vad som händer under de första nio månaderna, innan den lilla individen gör entré i yttervärlden.


Det har länge varit känt hos andra arter att kvinnliga foster som omges av bröder blir maskuliniserade. Bland människor har det visats att flickor som har en tvillingbror har bättre bollsinne, större tänder (!) och presterar bättre på spatiala test än flickor utan tvillingbröder. Nu har Virpi Lummaa som arbetar i Sheffield, i England, studerat finska kyrkböcker och upptäckt att i hennes material var sannolikheten att kvinnor med en tvillingbror fick barn minskad med 25%. Sannolikheten att de gifte sig var minskad med 15%.

Så vad gör den lilla extra testosterontillförslen med hjärnan under fosterlivet? Det finns det fortfarande inget svar på, men det hade varit intressant att få reda på hur det gick för de här kvinnorna bortsett från deras föräldraskap. Blev de framgångsrika i branscher där kvinnor vanligen har svårt att ta sig fram? Blev de bra på att säga nej?
Vi talar ibland oroligt om genmanipulering – undrar när vi får miljömanipulering redan i fosterstadiet. Föräldrar som mest av allt vill ha en dotter som blir tennis- eller fotbollsstjärna kanske kan lockas att köpa ett litet ”höj din intrauterina testosteronnivå” kit. Mycket dyrt.
Och därmed kom en till idé till en bok…

3 svar på ”Tvillingforskning: brors testosteron påverkar syster”

  1. Ha, en kvinna i min familj har en tvillingbror och hon är rätt ”bossig” och framgångsrik 🙂 Säger inte så mycket om hur det är generellt så klart, men ändå ett exempel som skulle passa in med ovan beskrivna mönster…

  2. Tack för en trevlig hemsida. Trist att jag inte känt till den tidigare. Blev tipsad om den alldeles nyligen.
    Ditt inlägg är intressant. Det fick mig att tänka på en artikel jag läste för ett tag sedan, även den i PNAS vill jag minnas. Du känner säkert till att man sedan tidigare kunnat se att enäggstvillingar som vuxit upp i olika miljöer har lite olika uttryck av olika gener, ett bidrag ifrån den epigenetiska forskningen. Nu har Virpi Lumma fått oss att misstänka att även miljön under de första 9 månaderna av vår existens kan få en tämligen drastisk inverkan på hur våra liv kan se ut, om man är tvillingsyster till en bror. Spännande!! Tack för att du berättar.

  3. Fedt outfit, er selv helt vild med bueltrfty trenden.Hvor er det dog skf8nt at ve6re kvinde i modeverden, se5 man kan be6re mande som kvinde outfits, uden at blive stemplet ned. )/Rikke,wardrobebyus.blogspot.com

Lämna en kommentar