Om konsten att skapa en nervcell, eller transdifferentiering.

101px-Neuronehisto
120px-Fibroblast
Vad säger ni – kan en differentierad cell byta jobb? En differentierad cell har fått sin arbetsbeskrivning i kroppen. Den ska arbeta i lungan, hjärtat eller blodet. De gener som kodar för andra arbetsuppgifter har släckts ner. Cellen är, och kommer att förbli, en levercell eller en vit blodkropp. Förra veckan hade jag svarat att nej, det går nog inte att ändra på detta, men idag vet jag att amerikanska forskare hävdar ett de har kunnat omvandla mänskliga hudceller till neuron.
Håret reset sig i nacken!
Bilder från Wikimedia: Roligt neuron och tråkiga fibroblaster.

Artikeln med alla detaljer hittar ni här.
Metoden kallas för cellulär omprogrammering. Nya gener förs in i en cell med hjälp av virus, och när de börjar arbeta kan cellen börja uppföra sig som en helt annan typ av cell, i det här fallet en nervcell.
Forskarna utgick ifrån fibroblaster som jag alltid har tyckt var rätt tråkiga celler – nödvändiga därför att de är med och håller ihop kroppen, men rätt trista eftersom de har verkat passiva och okänsliga för det mesta som händer, i motsats till våra extremt reaktiva neuron. Och nu visar det sig att de sävliga (min tolkning) fibroblasterna kan förvandlas till kommunikativa nervceller.
Tanken svindlar.
Tänk er ett biologiskt vapen som går ut på att programmera om vissa celler hos motståndarens soldater.
Tänk er hjärnmoduler som inte behöver sitta i den trånga skallen, vi kunde kanske ha en del av minnet utlokaliserat till delar av huden som vi vanligen inte uppmärksammar så mycket, på ryggen, eller kanske på insidan av underbenen…
Tänk er att inte behöva tatuera ormhud på armarna utan att få den att växa där.
Som sagt, tanken svindlar!

4 svar på ”Om konsten att skapa en nervcell, eller transdifferentiering.”

 1. Redan Darwin….upptäckte cellens anpassningsförmåga och dess inboende intelligens. Cellernas förmågan att ombilda/förbättra sig i förhållande till miljöer samt orientera sig till ett behov i ett kaotiskt livsrum är cellernas förutsättningar för överlevnad.
  Darwin: ”.. skulle det vara för djärvt att föreställa sig att sedan jordens begynnelse, miljontals år sedan före mänsklighetens tillkomst ,..har varmblodiga djur uppkommit ur ett levande filament, en cell, …med förmågan ge upphov till nya delar, förmågan förbättra genom sin egen inneboende aktivitet…”
  Ja, det är ju “fantastiskt” att vi nu snart kan använda oss av den processen i olika riktningar.. hu.

 2. Har hört om det är tidigare, o. gått o. hoppats på det som en möjlighet.
  Vill veta mer.
  Fokusgrupper ikväll o. det här ligger utanför, men Du kanske uppdaterar oss snart igen, så att vi inte missar något.
  Klockan tickar vidare…

 3. Va bra: länken till artikeln till artikeln fanns där. Kom lite till sans när jag läste
  den.
  Visst. Min tanke svindlade också.
  Förundran inför allt. Ett uppståndelsen under- som Stefan Edman talar om när han berättar om sina upplevelser av de blåsippefester våren just gett oss.
  Azalerna i Slottskogen doftar. Det är en plats för ett bröllop i Pingst.
  Natures Community Guidelines; ¨You can be controversial, but please don´t get personal or offensive and do keep it brief. Remember our threads are for feedback and discussion- not for publisching papers, press releases or advertisments.¨
  Så glad över att i vårens allra underbaraste ögonblick fått ta del av artikeln,
  o. jag skall ta mig tillfälle att studera den ordentligt. Tack Åsa.
  Nu svindlar tanken, o. tacksamheten är djup. Vår stund på Jorden är nu…

 4. Very inspirational thgohuts Jimbo I too have often looked at journeys like this as riding Waves there are times when we have no problem surfing but then there are other times when we need the love of our family & friends to get back up and hop on the next one. Remember, we’re all here for you.Love to you & the family,cheryl

Lämna en kommentar