Och världen gick inte under igår…

1964_When_Prophecy_Fails_Festinger
Undrar ni hur domedagsprofeten och hans anhängare tänker kring den uteblivna jordbävningen igår? Då kanske det kan vara intressant att titta på en klassisk socialpsykologisk text från 1956 av Leon Festinger, Henry Riecken och Stanley Schachter ”When prophecy fails”.

De infiltrerade en grupp människor som var övertygade om att jorden skulle gå under 21 december 1954. Alla skulle dö utom de troende som skulle räddas av utomjordingar.
Medlemmarna sålde sina hus, sa upp sig från sina arbeten, och satt på natten och inväntade sin räddning.
När den inte kom – ta ett ögonblick och fundera på hur ni tror att de reagerade – blev de först överraskade. Sedan fick en av gruppledarna ett meddelande från utomjordingarna: Den lilla samlingen människor som hade väntat hade spridit så mycket ljus att de hade räddat jorden och alla andra från undergång.
Nettoresultatat blev att de gick därifrån stärkta i sin tro…

2 svar på ”Och världen gick inte under igår…”

 1. Men jordbävning blev det, och vulkanutbrott, dock enbart på Island. Men som initierade forskare vet så kommer det att bli flera jordbävningar och vulkanerna kommer att härja allt mera, allt eftersom polförflyttningen fortskrider, vi är nu i slutfasen av 780 000 år sedan sist. Tidigare har omkastningaqrna skett under betydligt kortare perioder varför det nu förväntas ske inom ”snar” framtid eftersom vandringen börjat.

  De historiska utsagorna kommer troligen från tidigare polförflyttningar, och de då ”omskakande” händelseförloppen.

 2. Hej!

  Lite OT men jag vill bara tacka dig. Jag har läst dina bloggar och de flesta av dina och din kollega Anna Kåvers böcker. Jag har borderline och går i DBT. Om jag känner mig självmordsnära brukar jag läsa någon av böckerna för det hjälper; jag känner igen mig, får lite hopp, gör någon övning och jag mår bättre. Nu håller jag på att läsa din bok om mindfulness och jag blir glad av den. Jag är inte så bra på medveten närvaro och radikal acceptans än men jag jobbar på det och är mycket bättre än för 2,5 månader sedan, när jag började.

  Jag följer din hundblogg också, har haft en liten nakenhund själv. Nu har jag en liten vovve som jag övar shejping med och ger kärlek. Andra människor kan inte läsa av mina känslor, men min lilla vovve ser direkt när jag är ledsen och är där och tröstar.

  Du har säkert gjort skillnad för många människor i deras liv, och jag ville bara skriva upp +1 på den.

  Tack.

Lämna en kommentar