Om att förgifta barnmat i sitt eget land…

melamine-structure-3d.jpg Det här är en melaminmolekyl, som också kan beskrivas som C3H6N6. Molekylvikten är 126, ämnet är inte särskilt lätt att lösa upp i vatten. 66% av massan består av kväve, och därför uppfattas molekylen som ett protein vid kemisk analys.
Såhär beskrivs effekterna: “Harmful if swallowed, inhaled or absorbed through the skin. Chronic exposure may cause cancer or reproductive damage. Eye, skin and respiratory irritant.”

Nu kommer mysteriet: vem, eller vilka, skulle medvetet tillsätta melamin till bröstmjölksersättning? (Vi får även anta att det tillsatta melaminet kan ha varit förorenat, att de som förgiftade mjölken med melamin har gissningsvis inte varit alltför bekymrade över ytterligare toxiska ämnen som kan ha följt med av bara farten). Det här hade kunnat vara en olaglig form av krigsföring – förgifta fiendens barn så har de inga soldater om 20 år. Det var det inte. Uppenbarligen har motiven varit ekonomiska. Visst tar fantasin nästan slut – hur tänkte den personen som kom på idén, hur fick hon eller han med sig alla de många andra som måste ha varit inblandade? Med dagens megaproducenter är det plötsligt möjligt att förgifta stora delar av en befolkning – 25% av barnen i Beijing lär ha fått i sig den melaminhaltiga mjölken – på kort eller lång sikt. Ett ämne för nästa dystopiska framtidsroman?

4 svar på ”Om att förgifta barnmat i sitt eget land…”

  1. Ett ruggigt exempel på “vinstmaximering”.
    Man späder ut mjölken med vatten, tillsätter melamin för att det vid provtagning skall se ut som om proteinhalten är hög och produkten är av hög kvalitet. Att förgifta små barn är fruktansvärt allvarligt, och man slås av tanken: hur ser det ut när det gäller andra livsmedel ?
    Finns någon kontroll ?

Lämna en kommentar