Om afrikaner, europeer och amerikaner…

En afrikan skrev nyligen i en intervju att det är stor skillnad på hur han bemöts i Europa och i USA. Europeer vill veta vilket land i Afrika han kommer ifrån, och ibland till och med vilken del av landet. I USA får han inga sådana frågor, där är han bara svart. Det tycker han är litet underligt, men han fortsätter inte med någon analys. Det gör däremot jag, och här kommer den!

alek-wek.jpgAlek Wek, toppmodell från Södra Sudan

didier.jpgMin favofotbollsspelare: Didier Drogba från Elefenbenskusten

ethiopiabelane_ok.jpg En liten etiopisk flicka på sin ettårsdag

Afrika är en gigantisk kontinent med 800 miljoner invånare. Där finns en uppsjö av språk, kulturer, religioner och utseenden. Det här har europeer vetat länge, eftersom de under de senaste århundraderna huvudsakligen har stött på afrikaner i Afrika. De har träffat människor med egna språk, kulturer, samhällen, religioner och styrelseskick. De har inte kunnat undgå att lägga märke till de enorma skillnader som finns mellan olika folkslag, och olika delar av Afrika. Därför frågar de.
Amerikanarna, däremot, har huvudsakligen träffat afrikaner i USA, först som slavar, och sedan som slavarnas uppblandade barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Slavhandlarna brukade hålla isär afrikaner som talade samma språk för att hindra att de skulle planera flykt eller uppror – så slavarna som kom till Amerika förlorade allt: sitt språk, sin religion, sin kultur. I det läget spelade det förstås inte längre någon större roll varifrån de kom – de var bara mörkhyade (svarta…).

I början ansågs de dessutom inte vara riktiga människor, i alla fall inte på samma sätt som de europeer som hade koloniserat Amerika. Amerikanarna var exempelvis länge övertygade om att afrikaner inte kunde lära sig läsa. När det visade sig vara fel blev det plötsligt förbjudet och straffbart att lära dem alfabetet.

Så därför är det inte det minsta överraskande att europeer frågar varifrån afrikaner kommer, och att amerikanare inte gör det.

3 svar på ”Om afrikaner, europeer och amerikaner…”

  1. Hei!

    En veldig interessant diskusjon/ tankerekke!

    Jeg må innrømme at det første jeg tenkte på, var at amerikanerne er mer interessert i HVEM han er, mens for mange europeere synes det umulig å se et menneske før man vet HVOR det er fra (Og da gjerne historisk, sånn 4 generasjoner bakover…), som Matilda skriver også. Og veldig mange nordmenn ser fremdeles ikke forskjell på svarte, de er per definisjon make uansett hvor i Afrika de stammer fra!

  2. I think you are just a typical Third cruulte kid (TCK) like me. Whichever parent you have is Afrikaner would however be considered part of that diaspora. Diaspora’s in general breed more TCK’s. However there are MANY reasons TCK’s occur (military, diplomacy, religious moves, etc.) So in effect you are a TCK ’effect’ of the diaspora though not a part of the diaspora yourself. (From what I can tell in a cursory glance of your blog).

Lämna en kommentar