Nytt år, nya drömmar II

oneill-1.jpeg
Här är en reflektion av Joseph O’Neill, irländsk författare, över sanningen och vem som skapar den. Han har en dröm för Barack Obamas presidentskap: att presidenten ska ta hänsyn till verkligheten, inte försöka skapa sin egen.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/programmes/world_news_america/7821443.stm
Så ser även min egen dröm om framtiden ut. Om vi människor kunde basera våra beslut på den kunskap som finns, istället för på den verklighet vi önskar att vi hade att förhålla oss till, så skulle besluten bli av högre kvalitet. I ”Tyst hav- jakten på den sista matfisken” av Isabella Löwin, Ordfront 2007, kan vi läsa att marinbiologer la fram förslag för hållbart fiske redan på sjuttiotalet. Om politikerna hade fattat beslut baserade på marinbiologernas kunskap hade vi kunnat ha ett välmående och stort torskbestånd idag.

2 svar på ”Nytt år, nya drömmar II”

 1. ”Om vi människor kunde basera våra beslut på den kunskap som finns, istället för på den verklighet vi önskar att vi hade att förhålla oss till, så skulle besluten bli av högre kvalitet.”

  En av de bästa meningar jag läst.
  Gäller verligen inte bara presidenter, utan alla människor i alla situationer.

  Fast presidenters beslut kan påverka en hel värld. Enskilda människors besluts påverkan, begränsar sig mest till dem som står nära.

  Kan även variera ”önskar” med ”är rädd för”.

  Kontrar med ett annat citat, av Mark Twain:
  ”Jag är en gammal man, jag har upplevt många fruktansvärda händelser – de flesta inträffade aldrig” Tänkvärt, eller hur? 😉

  Mvh. Anne-Marie

Lämna en kommentar