Nu är de här! Om äpplen, Oscar Wilde, och mindfulness…

gravensteiner.jpegVill bara påminna er som läser detta i Sverige att passa på och njuta av våra svenska äpplen! Nu kan vi köpa, få eller hitta färska äpplen med en unik rikedom av olika smaker, konsistenser, färger och dofter! För mig är de en nationalskatt!
Detta är äpplen som inte tål att ligga och vänta i veckor på att bli uppätna. Det är äpplen som inte förstört vår atmosfär genom att transporteras från Argentina eller Nya Zeeland. Det är äpplen med historia och individualitet.
Oscar Wilde säger i The Picture of Dorian Gray: ”Nothing can cure the soul but the senses…” Det kunde vara ett inlägg i en diskussion om mindfulness. Vart styr vi vår uppmärksamhet? Hur påverkas vi av att vända den utåt? Inåt?
Så här kommer en liten mindfulnessövning: köp eller plocka två eller tre olika sorters äpplen. Smaka på dem, jämför dem, upplev dem så fullständigt som möjligt med synen, smaken, doftsinnet… Observera, beskriv, döm inte – varje äpple är som det ska vara. Ta dig litet tid. Och lägg märke till hur det känns att vara du efteråt…

PS Upptäcker att The Picture of Dorian Gray som jag inte läst på länge ger mig mer nu än den gjort tidigare… Inte undra på att den är en klassiker…

PPS Behöver ni orientera er i äppeldjungeln? Köp eller låna en bok om äpplen av Görel Kristina Näslund, pomolog par excellence. Hon har skrivit flera som alla ger vägledning och väcker vår nyfikenhet. Min favorit är ”Stora Äppelboken”.

5 svar på ”Nu är de här! Om äpplen, Oscar Wilde, och mindfulness…”

  1. Nu blir jag irriterad över dubbelmoralen i mindfulness. Poängen är väl att inte nödvändigtvis hålla fast vid njutningen utan att hälsa allting välkommen på lika villkor? Då ska jag väl lika gärna kunna göra ovan beskrivna övning med älgbajs. Eller?

  2. Det här var bara ett tips på temat att ta tillvara nuet (om ett tag är äppelsäsongen över). Som jag ser det handllar mindfulness i hög grad om att förstå konsekvenserna av att styra sin uppmärksamhet i olika riktningar (eller att låta bli att styra den – att meditera utan fokus vilket är ganska svårt).
    Att göra övningen med älgbajs skulle antagligen resultera i att du upptäckte att din kropp inte vill att du tar en stor tugga. Du skulle få tillfälle att uppleva det motståndet på ett mycket medvetet sätt, acceptera det, och antagligen att se på det inre motståndet med kärleksfull blick. Det är antagligen bra för dig att du inte reagerar likadant på älgbajs och äpplen.
    Att inte döma betyder i det här aldrig att vara liknöjd (spelar ingen roll om jag äter älgbajs eller äpplen), bara att vara medveten om hur din kropp, dina tankar och känslor hela tiden reagerar på det som händer, och att själv ta ansvar för vilka tankar och känslor som ska få styra ditt handlande.
    Tricket är att inte döma ut det du känner och tänker utan att ha och acceptera det, även om du inte handlar i enlighet med de tankar och känslor som leder dig i en riktning dit du inte vill.

Lämna en kommentar