.
.
.
.
.
Det är en förmån att leva i ett land med en bokmässa! Plötsligt kommer Desmond Tutu vandrande i korridoren, Estlands president håller seminarium, och vi kan upptäcka att vi åker hiss tillsammans med vår favoritförfattare.
Ovan ser ni blodgruppen och Tomas Bodström – detta var ett riktigt roligt seminarium där vi författare som skriver om mord frågades ut. (Jag måste lära mig att lägga in större bilder.)
Tomas Bodström hade läst våra böcker, och han undrade nu hur vi såg på ondska, rättvisa, lagen och straffet. Det blev oerhört intressant eftersom det kan finnas en diskrepans mellan de regler och lagar som gäller i ett samhälle, och den rättsmedvetenhet som finns hos samhällsmedborgarna (och kanske hos kriminalromanförfattarna). Vidare har vi den svåra frågan om vad det beror på att vissa människor bryter mot lagen. Finns det onda människor eller bara onda handlingar? Varför ser mordstatistiken så olika ut i olika länder, i olika städer, i olika tider?
Jag har sett ett diagram över just mordstatistik där Island som har mycket få mord jämfördes med Chicago (eller var det Detroit?) som just då toppade statistiken – det intressanta var att det var samma personer – dvs män mellan c:a 18 och 25 – som stod för flertalet mord, och att utseendet på kurvan över hur många i respektive åldersgrupp som hade mördat var i stort sett identisk. Några genetiska skillnader kan inte spela roll – det visar sig att islänningarna tidigare var ytterst våldsbenägna (läs Collapse av Jared Diamond).
Jag hade kunnat skriva mycket mer om det här ovanligt roliga seminariet, men nöjer mig med att tacka främst Tomas som lyckades vara både skarp och rolig – men också Karin Alvtegen, Anna Jansson, Johanne Hildebrandt, Inger Frimansson och Karin Wahlberg!
Hej, är det du som har skrivit böckerna som ligger till grund för DBT på svenska?
Nämen snälla skriv mer om seminariet!!! Nu blev man ju så nyfiken och intresserad! Vadå islänningar ”tidigare” mordbenägna t ex? På vikingatiden? På 70-talet?