Nobelpris, mindfulness och kromosomer…

images
Årets Nobelpris i medicin har gått till Elizabeth Blackburn, Carrol Greider och Jack Szostak. Grattis!
Elizabeth Blackburn (bild) har bland annat skrivit om hur mindfulness skulle kunna påverka våra kromosomer, här kommer ett referat!
I slutet av varje kromosom sitter “telomerer” – en del av genomet som skyddar kromosomen. Telomererna blir kortare allteftersom en organism åldras, och korta telomerer har kopplats till en mängd åldersrelaterade sjukdomar. Nu visar det sig att det inte bara är tidens gång som förkortar telomererna, utan även stress och depression.
Årets Nobelpristagare är inte bara intresserad av hur telomererna bryts ned, utan även av hur de reparerar sig – för detta ändamål har vi ett enzym som heter telomeras som dels hindrar nedbrytningen, dels även kan förlänga dem igen.
Elizabeth Blackburn undersöker nu om mindfulness kan öka aktiviteten av telomeras i cellerna genom att minska genomslagskraften av negativa emotioner som rädsla och nedstämdhet.
Jag blir så glad!!
Dels är det förstås spännande i sig, en kul vinkling på ungdomens källa, nu på cellnivå.
Men framförallt därför att det inte går att avfärda en Nobelpristagare som mindre seriös när hon börjar forska på en så värdeladdad företeelse som mindfulness. Min övertygelse står fast – mindfulness är på god väg att ta steget från “alternativ” företeelse, in i vetenskapens finrum.
Det tycker jag är utmärkt!

Can meditation slow rate of of cellular aging? Cognitive stress, mindfulness, and telomeres.
Epel E, Daubenmier J, MoskowitzJT, Folkman S, Blackburn E.
Annals of the New York Academy of Sciences, 2009 Aug;1172:34-53.

3 svar på ”Nobelpris, mindfulness och kromosomer…”

  1. Visst är det glädjande att 1) 3 kvinnor fick nobelpriset i medicin i år och 2) Elizabeth Blackburn är intresserad av kopplingen mellan Telomeras och meditation/mindfulness! Filosofen Paul Virilio menar att ju snabbare information desto mer fragmentarisk och ofullständig är den (tidskriften Axess, okt-09). Jag håller med! Allt för snabba och ogenomtänkta reaktioner och uttalanden är vår tids kollektiva svaghet, ja farsot, som utmanövrerar mer svårsmälta idéer med stor utvecklingspotential. En inställning vilande på mindfulness tar tid, den tid som vi inte anser att vi har så länge vi måste jaga konsumtionskulturens uppdukade bord av tusen prylar och samtidigt försöka hänga med så att vi inte missar något…. För DET tar tid! Ägna i stället din tid åt att bygga kropp, språk, samtal och tanke – DET ger livet innehåll!

  2. Hey there! I know this is kinda off topic however I’d figreud I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Wonderful blog by the way!

Lämna en kommentar