Mindfulnessövning 4

Gott nytt år!

Veckans övning är en fortsättning på den förra (se övning nr 3). Jag hoppas att du har hittat ett antal situationer som du behärskar, utan något tvivel. Jag hoppas att du har fokuserat på de situationerna, och givit dem stort utrymme.


Utifrån det ska du nu gå vidare. Först litet information: det kan vara bättre att tala om själförtroenden än om självförtroende. De flesta av oss är mer självsäkra i vissa situationer, mindre i andra. Under veckan som gått har du identifierat situationer där du är kompetent och självsäker. Du har fokuserat på hur du upplever de situationerna innan de uppstår, medan de pågår, och du vet hur du känner dig efteråt.

Första uppgiften nu blir att leta efter mönstret i dina självförtroenden. Vilken typ av situationer gör att du kan ta itu med en uppgift med lugn och kraft? I vilken typ av situationer tappar du tilltron till dig själv?

Vad du sedan ska göra är att se om du kan få ditt självförtroende ifrån ett område att smitta av sig på ett annat.

Först av allt: var uppmärksam på dina tankar. När vi kommer in i en ny situation, eller ska ta itu med en uppgift, brukar vår första tanke vara: ”Det här klarar jag”, alternativt ”Det här kommer aldrig att gå”. Ibland stämmer de här tankarna, ibland inte. Men säkert är att det är svårt och skrämmande att ge sig in i en situation med tanken ”Det här klarar jag inte”, och den blir gärna en självuppfyllande profetia.

Det är den vi ska bearbeta i den här veckans övning.

Nu ska du välja någon situation där du tycker att du kunde ha nytta av litet mer självförtroende. När en sådan situation dyker upp försöker du att påminna dig om hur du känner dig i de situationer där du har självförtroende.

Hitta tillbaka till ”Det här klarar jag”, och försök att hålla ditt fokus där. Släpp inte in tankar av typen ”Jag kan inte”, eller låt dem bara gå utan att bry dig om dem.

Att tänka ”Jag klarar det här” är naturligtvis ingen garanti för att du omedelbart ska kunna göra en piruett på skridsko, eller spela musikstycket felfritt, men det ökar sannolikheten att du ska lyckas. Det ökar framförallt din ork att fortsätta när det inte går som du vill, och att fortsätta att utveckla dina talanger, eller färdigheter tills du lyckas.

Så den här veckan: var mindfull kring dig själv som du är i dina mest kompetenta stunder, och försök att utvidga ditt ”kompetensrevir”. Börja inte alltför ambitiöst, ta något hanterligt nu i starten, sedan kan du bygga ut obegränsat.

God fortsättning!

Lämna en kommentar