Om nyårslöften och mindfulness…

För många är det inte svårt att komma på sina nyårslöften: de tar bara samma som förra året, och åren dessförinnan. De hoppas att just det här året ska vara så lyckosamt att de går ner i vikt, eller läser dagstidningen ordentligt varje dag, eller städar ur garaget.

Detta är något bristande i mindfulness. Om du känner igen dig, och vill göra någonting annat i år, så läs vidare.

För det första: hur många nyårslöften brukar du tynga det nya året med? Om du är för ambitiös är sannolikheten stor att inget blir gjort. Ifall detta har varit ett problem för dig så börja med att välja ut en enda sak som du vill fokusera på under det kommande året. Det är bättre att lyckas med ett projekt än att misslyckas med fem.

För det andra: Var realistisk. Välj inte ett löfte som är alldeles för svårt. Om du vill bli årets toppmodell, vinna pris med din nya bok, eller likande så kan det vara ett utmärkt mål för det nya året, men mindre lyckat som löfte. Nyårslöftet ska helst var något som du vet att du kan göra.

För det tredje: när du väl har valt ett projekt – låt oss ta exemplet att du vill hålla reda på dina utgifter så att du vet vart dina pengar tar vägen och föra bok över all utgifter – sätt dig ner med papper och penna och skriv upp de för- och nackdelar du kan se. Det är viktigt att vara särskilt uppmärksam på nackdelarna.

Här kommer en dikt av Robert Frost:

”Never ask of money spent
Where the spender thinks it went
Nobody was ever meant
To remember or invent
Just what they did with every cent.”

Håller du med? Ge dig själv tid att fundera igenom om du verkligen vill ta reda på vart varenda krona tar vägen. Hur ditt liv skulle förändras till det sämre ifall du gjorde det. Vad det egentligen ska vara bra för.

Tänk sedan efter, och fundera över om du har valt rätt nyårslöfte, eller om du kanske ska acceptera att du vill kunna göra av med dina pengar utan att behöva redovisa inför dig själv. Om nackdelarna med att föra bok överväger, så är det antagligen bättre att välja ett annat nyårslöfte, oavsett vad din familj eller vänner tycker. Du kommer ändå inte att hålla ut någon längre tid ifall du tror att din livskvalitet skulle sjunka av att du bokför alla dina utgifter. (Här kan du fråga dig varför du tror det? Tidigare erfarenheter? Annat? Hur trovärdig är den tanken? Ska den få styra dit val?)

För det fjärde: bestäm dig. Välj, i nuet, att arbeta för att genomföra en förbättring av ditt liv under det kommande året. Nu har du ett realistiskt löfte, du har tänkt igenom ditt val, det här är något du vill!

För det femte: fundera över hur det har gått till tidigare när du har slutat bry dig om dina nyårslöften. Har det börjat redan 1/1? Då kan du behöva ta 2007 på allvar, och se till att du låter årets första dag vara en mönsterdag ur nyårslöftessynpunkt. Skriv en lapp till dig själv. Skriv ett meddelande på din hand. Skicka dig själv ett SMS.

Och så vidare. Det mest sannolika är att det har varit likadant varje år när nyårslöftet har gått upp i rök – förbered dig på att hålla ut den här gången. Planera. Lägg upp en realistisk strategi. Var mindfull.

Till sist: Nyårslöften är inte obligatoriska. Du kan alltid välja att låta bli. Men om du väljer att ta tillfället i kväll att genomföra en förändring i ditt liv – lycka till!

Och oavsett hur du gör – GOTT NYTT ÅR!

3 svar på ”Om nyårslöften och mindfulness…”

  1. Hej!

    Jag lovar mig själv att byta jobb kommande år. Det kommer nog att gå trots att jag är 56 år. Jag är idag chef i äldreomsorgen och vill ”byta ner” mig. Har sökt ett jobb som behandlingsassistent som jag hoppas att jag får. Jag längtar också tillbaka till arbete på oregelbundna tider. Jag får mycket mera gjort hemma då också.

    Jag utbildade mig på universitet i 4 år för att ”bli akademiker”. Men, arbetet jag hade innan passade mig egentligen mycket bättre. Jag trivdes att arbeta på ett boende. Men, många sa att ”du skulle kunna göra nå´t mer änbara gå här”. Jag kände mig uppskattad för min matlagning och min husliga talang. Det var lugnt och skönt för det mesta. Att vara chef i hemtjänsten är nästan ett helvete. Jag ansvarar för c:a200 brukare och ungefär 50 personal. Det är för mycket. Det suger all kraft och kreativitet ur mig. Tänk, just nu när jag skriver inser jag att det är just så.

    Jag skulle också så gärna vilja skriva, men törs inte riktigt. Skulle kunna skriva en bok om hemtjänsten, men är rädd för att kritisera min arbetsgivare. Vet inte om det finns nå´n marknad för en sådan bok heller.

    Hälsningar Mia

  2. Hej! jag är lite efter med mina övningar..men nu är jag här igen..

    övning 3

    Ibland kan jag känna mig kluven, jag är samtidigt orolig men förväntansfull. Sen beror det på vilken situation jag är i.
    Jag känner mig lycklig och fri och det känns positivt att leva allt går som jag har planerat, jag slipper känna oron inom mig som är förlamande.
    När jag går ut för att dansa och träffa folk känns livet lätt och leva. När jag är lycklig är jag öppen och glad och människor runt omkring mig blir glada,det smittar av sig. När jag ger får jag tillbaka och det känns underbart,det finns inga problem jag behöver inte oro mig jag lever…

    ang övning 2 tyvärr var Julhelgen en besvikelse för mig..

Lämna en kommentar