I Afghanistan och i Stockholm

BBC har idag en intervju med en man som begick ett ovanligt våldsamt bankrån i Afghanistan, han dödade 42 civila, även kvinnor och barn. Enligt journalisten hade mannen i fråga aldrig sett en kamera innan han blev tillfångatagen. Han är från Pakistan, men har aldrig hört talas om huvudstaden Islamabad.

Han skulle döda otrogna (infidels), det var hans uppdrag, så han antog att människorna i banken hade konverterat till kristendomen, och att de därmed var legitima mål.
Varför gör han nu allt detta? För att det ska bli fred, för att driva ut de otrogna så att kriget kan ta slut.
I Stockholm talade jag med en taxichaufför som berättade att alla självmordsbombare i Afghanistan och Irak var Israeler. ”En muslim skulle aldrig döda en annan muslim”.
Att verkligheten har många ansikten vet vi, men när den skiljer sig så dramatiskt från person till person är det svårt att se hur vi ska kunna nå det som väl är ett gemensamt mål för många: fred och säkerhet för så många människor som möjligt.

2 svar på ”I Afghanistan och i Stockholm”

  1. ett inlägg på ett negaton…
    detta är bara gamla maktrelaterade religionsfrågor/kulturfrågor och ännu har vi inte riktigt öppnat P-asken med våra sinande resursfrågor, slöseriet, den egentliga överbefolkningen med den sneda fördelningsstrukturen. Den svindlande miljöförstöringen vilken framför våra ögon och i våra kroppar förmodligen kommer att göra ”frisk” odlingsbar jord och friskt drickbart vatten samt frisk luft till konfliktvärda oaser för allt fler i ett lite längre perspektiv…osv…eller…….?
    …lev livet nu…

Lämna en kommentar