Att assimilera en befolkningsökning…

_51252298_jex_957616_de27-1
Tunisien har idag c:a 10,5 miljoner invånare. År 2000 var siffran 9,5. 1980 var tunisierna 6,3 miljoner. 1960 var de 4,2 miljoner, och 1950 3,5 miljoner.
Hur mycket resurser krävs för att ett land ska kunna ge en så snabbt växande befolkning bostäder, utbildning och hälsovård? Vad ska alla dess människor arbeta med, och vem ska skapa jobben?

Det är inte konstigt att unga människor (läs unga män) försöker ta sig ut ur ett land där de inte behövs och inte inte kan försörja sig.
När Sverige hade sin snabba befolkningsökning fanns det någonstans att ta vägen – USA välkomnade immigranter, de nyanlände fick jord att bruka, och en chans att skapa sig ett bättre liv. När min far var i Chicago på trettiotalet fanns det fler svenskar där än i någon stad i Sverige utom Stockholm och Göteborg.
För tunisierna, egyptierna (befolkningen där ökar med 1,5 miljoner människor per år och kondomer är förbjudna av religiösa skäl), turkarna, algerierna, och andra liknande länder finns inger Amerika som tar emot den befolkning som hemlandet inte förmår försörja.
(Läste en intervju med en libysk man som hade 22 barn, när jag var i Libyen på åttiotalet var vi hemma hos en kollega som hade ett tiotal, och ett till på väg. Chauffören som körde oss hade också en jättefamilj, flickorna sov i ett rum, pojkarna i ett annat, det stod travar med madrasser utefter väggarna.)

2 svar på ”Att assimilera en befolkningsökning…”

  1. kort stridbar historik
    Det kommer tyvärr tydligen att i en framtid bli strid om jordens resurser, mellan människor, familjer, grupperingar, folkslag och religioner. Den striden startade för länge sedan och accelererar. Vi har stridit om land/makt-pengar i form av guld och gröna skogar, vi strider just nu mycket om energi(pengar) – mest i form av olja, men i en alltmer nära framtid kommer striden, om det går illa, att stå om mat och vatten – om överlevnad – om ”de dinas” överlevnad. Vi blir fler medan de fruktbara arealerna minskar. Vi är tyvärr redan 3-4 ggr för många för vårt lilla klot….eller..?

  2. Ja vad ska alla arbeta med när allt mera arbetsuppgifter blir automatiserade och sköts av datorstyrda maskiner. För hundra år sedan gick det åt massor av arbetskraft i jordbruket och i fabriker i dag sköter en ensam person ett helt stort lantbruk där det tidigare gick åt 3-4 personer och tidvis under odlingssäsongen upp till tio personer under flera veckor, samma utveckling har skett inom skogsbruket. Och innan löpande bandet kom i fabrikerna arbetade där tjogtals med folk där det i dag sitter en person och styr en dator. – Vart är vi på väg.

Lämna en kommentar