Halvfullt? Halvtomt? Det kan påverkas av generna…

180px-glass-of-water.jpg
Det är vanligt att gener finns i olika varianter – ett skolboksexempel i Norra Europa är styrningen av ögonfärg: två gener för blå ögon ger blå ögon, två för bruna ger bruna ögon, och en av var ger bruna ögon men med möjligheten att få blåögda barn. (Påminner om att vi får en uppsättning gener av vår mor, och en av vår far). En annan mycket känd sådan skillnad finns i promotorregionen av genen som styr serotonintransport. Det DNA som finns där reglerar uttrycket av genen. Hursomhest finns det en lång och och en kort variant, så vi kan ha två långa (LL), två korta (SS) eller en av varje (SL).
I en ny studie finner Elaine Fox och medarbetare att människor med LL varianten selektivt väljer att uppmärksamma positiv information, och undviker sådant som aktiverar negativa känslor (försökspersonerna fick se på bilder med känslomässigt innehåll).
Ur ett mindfulnessperspektiv är vi åter i uppmärksamheten – vad lägger vi märke till, och hur påverkar det oss? Intressant att vi verkar kunna ha en inbyggd dragning till den ena eller andra sortens känslomässig stimuli.

“Looking on the bright side: biased attention and the human serotonin transporter gene.”
Elaine Fox, Amnna Ridgewell & Chris Ashwin
Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 2009 – rspb.royalsocietypublishing.org

8 svar på ”Halvfullt? Halvtomt? Det kan påverkas av generna…”

 1. Intressant! Genetik är ett fängslande ämne.

  Enligt Sonja Lyubomirskys bok “Lyckans verktyg” (som faktiskt är bra) har människor en grundstämning, precis som kroppslängd, kroppstemperatur, osv. (genetiskt styrt, eller hur).
  Lyubomirsky har forskat i ämnet “lycka” i 18 år när boken kom ut 2007.

  Enligt henne kan vi styra vår lycka (känsla av välbehag till 40%. 10% beror på omständigheter, och 50% är vår grundstämning.

  Så oavsett var vi startar i vår grundstämning, kan vi förbättra den med 40% med hjälp av ett urval av särskilda strategier (besläktade med mindfulness, anser jag).

 2. Men om nu personer med negativ grundstämning inte anser att det finns strategier för att få mer av det andra. “Jag är som jag är”. Jag har inte tid och tror inte på att jag kan ändra mig.

  Min erfarenhet är att grundstämningen är mycket svår att göra något åt. Jag är inte proffs inom detta utan skriver bara ur den “vanlige” mannnens ståndpunkt.

  Personer med denna (negativa) grundsinställning verkar hela tiden hitta nya vinklar och skäl till varför man ska var skeptiskt, försikigt, ifrågasätta, inte ta risker, inte chansa…. Det kan ju gå åt skogen.

  Mindfulness är bra tycker jag och hoppas att det vinner mark. På något sätt är det ju inget nytt utan bara ett nytt ord/begrepp som då och då poppar upp. Men jag hoppas det stannar. “Gör inte tusen saker samtidigt”.

  I vårt samhälle idag med krav på att ständigt var nåbar är detta något bra att träna på. Vila när du ska vila

 3. Man kan ju tänka sig att en person med lägre grundstämning inte blir besviken lika ofta, inte köper aktier i gruvor som inte finns. Om det inte kunde vara bra att uppfatta halvtomma glas så hade vi antagligen varit så konstruerade att vi alla såg dem som halvfulla…
  Samtidigt så har jag sett hur personer som själva vill påverka sitt automatiska sätt att bedöma det som pågår har kunnat ändra sin grundstämning genom att vara mer mindful kring hur de värderar det de lägger märke till….
  Och ja, det är en konst att vila… Det har ju visat sig ett brist på återhämtning är mer skadligt än stresstoppar….

 4. Det jag tänkte på främst vara i det vardagliga.

  Men visst är det så, man riskera inte att bli besviken, vilket tråkigt liv tycker jag då, som har en mera positiv och tillåtande inställning. “Det kan ju bli kul, det är inte säkert, men man vet aldrig”, säger jag.

  Den med en lägre grundsinstälning säger kanske: “Det blir nog tråkigt och ointressant. Tänk om det inte blir kul”. Bättre att stanna hemma, där vet jag vissserligen att det blir som vanligt. Lite småtrist, men jag riskerar ju ingenting.

  Man avstår från osäkra tillfällen för att man inte vet med säkerhet hur det ska bli. Man är nästan rädd för att det ska bli roligt eller spännande eller ofarligt. För då faller ens argument om det farliga och man är tvungen att försvara sitt försiktiga ställningstagande och kanske ändra sig!

  Filosoferar jag, som tycker att vi behöver vara mera modiga, positiva, orädda och inte så pretensiösa så ofta. Vad har vi egentligen att förlora!?

  Förresten Åsa, tack för många intressanta artiklar i din blogg. Det är alltid lika spännade att få ett mail när du skrivit något.

 5. Bästa Åsa,
  det är underbart med personer som Du, som förstår österländsk visdoms innersta!
  Jag heter Lars-Erik och har studerat Buddhism i många år, även i Fjärran Östern. På min hemsida har jag lagt ut en artikel om mindfulness och dess ursprung för 2500 år sedan – hoppas Du finner den intressant.
  Lycka Till med din viktiga verksamhet inom stressrehab!

  Med Vänliga Sommar-hälsningar
  Lars-Erik Wallner http://www.ditttao.se

 6. Vi fick undervisning av en med dr som forskar på att hitta
  bl a indikationer på en underliggande genetisk orsak till
  beteende.
  Hon är en bra pedagog också kommer snart att vara docentkompet.
  Upplevde nästan i ett ögonblick att hon var kritisk mot oss
  för att vi inte tänkte tillräckligt på att det alltid är en miljö som
  möter upp det genetiska.
  Du kanske också kan skriva lite mer om detta.
  Har läste stress-sårbarhetsmodell etc etc
  Talade med en kommande epidimolog om detta på spårvagnen idag.
  Hon hade just tentat.
  En första stilla vårflört efter den jag haft med Dig förstås.
  Hoppas att jag träffar Er bägge någon gång.

 7. oki am 100% sure that the financial ititinutsons will not require a personal guarantee but that is only because I know which accounts to apply for. With respect to corps and LLC, last year I applied to the same company for a LOC about a month apart with 2 separate companies that I started. The LLC received a 5k like and the Corp received a 12K line. But remember, this is not a rule but using a corp just increases the chances of success and thats what the Business Credit game is about.

Lämna en kommentar