Tomorrow’s Pain Will Come Soon Enough

Här kommer en länk till en liten artikel som tar upp skillnaden mellan mindfulness och positivt tänkande. Den utgår ifrån en föreläsning av Cindy Sanderson, psykolog och DBT-kollega, som nyligen avled i bröstcancer.
http://www.washingtonpost.com/wp-dyn/content/article/2009/06/29/AR2009062902623_pf.html

4 svar på ”Tomorrow’s Pain Will Come Soon Enough”

 1. ”Cindy Sanderson, psykolog och DBT-kollega” – beklagar sorgen.

  Intressant artikel.

  Att lita till sin egen intuition, är kanske viktigare än någonting annat? Tänker jag.
  Men så minns jag kalkonhönan Mio, hon som växte upp i mitt kök från en nykläckt dunboll. Och sedan i hela sitt liv bar på en olycklig obotbar, men högst konkret kärlek till mig.

  I alla avseenden var hon en välmående vuxen kalkonhöna ihop med de andra kalkonerna, utom när det kom till att välja ut en far till hennes ägg. Högst oanständigt bad hon mig om min ynnest – det var rörande, jag kunde ju inte hjälpa henne, bara känna igen en olycklig och omöjlig kärlek när jag såg en.

  Den högst stilige kalkontuppen, han som var alla hönors dröm, spände ut sina stjärtfjädrar, hängde ner sitt slör och gjorde sig klarröd över hela den gropiga halsen, och lockade med all charm han kunde uppbringa, men Mio var aldrig intresserad. Hon gick efter sin intuition. Hon gick på magkänsla.

  Så intuition är viktigt, att gå på magkänsla är viktigt. Men när man är felpräglad? Vilket väl många kan vara på ena eller andra viset. Om dock inte så drastiskt som kalkonhönan Mio, så ändock så det kan ställa till problem i relationerna. Både till andra och till sig själv.

  Så kvarstår gör, att faktiskt lyssna på auktoritärerna, på forskningen, på de som är utbildade och ägnat sitt liv åt att hjälpa människor ta sig förbi dessa ”små felpräglingar” som ställer till det för oss, och gör vår självbild skev.

  Jag minns när jag först kom i kontakt med ”positivt tänkande”. Det var så rätt. I maggropen kändes det, att det var rätt.

  Det är fortfarande rätt! Att vara medveten om tankens kraft. Att vara medveten om HUR jag pratar med mig själv (tankens eviga malande) och tar väl hand om mig istället för att straffa mig, och vara mer elak mot mig själv än jag kan vara mot andra.

  Vara medveten om, hur tankar skapar banor i hjärnan. Att ofta tänkta tankar blir till inkörda motorvägar, som leder rakt neråt om de är negativa. Eller åtminstone i spiral, om inte rakt.

  Att vara medveten … Mindfulness. Medveten om tankens kraft? Medveten om vad positivt och negativt tänkande bygger upp för spår i våra hjärnor?
  Och få dåligt samvete när de negativa känslorna tar över, ändå?

  ”Some people think being positive means being certain of a cure. For others, it means enjoying …” uppskatta livet utifrån Livet själv, inte utifrån oss själva … utgå från verkligheten, acceptera, och FÖRSTÅ vad det är vi accepterar! Förstå vad det är vi tror, och lever efter, när vi inte accepterar. Och acceptera när acceptansen inte räcker till – ge det tid, ge sig själv tiden. Åh, jag vet inte.

  Acceptans är en nyckel, att sätta sig tillrätta i Verkligheten, balansera på den rakbladsvassa kanten mellan Den Yttre Reella Världen, och De Inre Världarna.
  Men nyckel, för vem och för vad?

  Allt är ändå bara ”teorier”, och livet själv är subjektiv realitet.

  Det finns en kärna i alla teorier, som tar fäste i människor. Kanske behöver vi helt enkelt, allesammans, väva ihop våra egna koncept, utifrån våra egna erfarenheter, våran egen grundstämning, OCH all denna kunskap och erfarenhet som andra människors erfarenhet, kunskap, och teorier kan ge oss som gåva. Men inte blint följa andras koncept, oavsett vad de handlar om.

  I slutänden ska det i alla fall kännas rätt i maggropen. Jag tror på, att man känner igen en sanning när man möter den.
  Sin egen sanning alltså, andras kan man inte känna igen.

 2. , and I try to be careful with our world, in difnereft ways, with my behavior, with my consume, I think all is full of love like bjork’s song, our world give us love every day and I just try to correspond that love.

Lämna en kommentar