Gott Nytt År! Och om optimism…

b-c.jpgOptimism gör att vi kan utnyttja de möjligheter som dyker upp i våra liv. Jag tycker att det kan vara ett utmärkt tema för ett nytt år! Därför kommer jag att vidarebefordra funderingar ur ”What are you optimistic about – todays leading thinkers lighten up”, en bok redigerad av John Brockman, Pocket books, 2007.

Konceptet är enkelt: 152 vetenskapsmän/kvinnor har fått formulera ett kort svar på frågan vad de är optimistiska om. Resultatet har blivit en vildvuxen samling optimistiska perspektiv. Jag kommer att presentera en författare varje vecka under våren.

Jag startar med Simon Baron-Cohen (ja, kusin till Sacha B-C , mer känd som Borat). Han har länge forskat på autism, och han menar att det aldrig har funnits en tid då framtiden sett så ljus ut för barn med autism. Varför? Jo, för att många av dem blir oerhört duktiga på att använda datorer, vilket kan ge dem möjligheter att leva ett produktivt och ekonomiskt framgångsrikt liv. Så hans optimism rör en grupp människor som har svårt att tolka och sända sociala signaler, men vars talanger kommer till sin rätt i en digitaliserad värld.

För dem med stora svårigheter kan datorerna vara till stöd och hjälp, menar han, och förbättra prognosen.

Gott Nytt År!

1 svar på ”Gott Nytt År! Och om optimism…”

  1. Herligt at starte året med optimisme. Det giver godt brændstof til vinteren. Jeg kan tipse dig til en dansk bog skrevet af en spændende filosof Thor Nørretranders: Glæd dig. Han fortæller om Martin Seligmans positiv bølge, giver gode eksempler i hverdagen, kunst og litteratur. Hvordan vi kan bevare glæden i livet, på trods af livets store og små udfordringer.
    Et forsinket Gott Nytt År.

Lämna en kommentar