Expert i Kanal 5…

logoshow.jpgHur mycket avslöjar vi om oss själva genom vårt kroppsspråk och vår hårfärg? Hur ofta bildar vi oss uppfattningar om andra utifrån kön, ålder eller etnicitet, även i situationer där varken kön, ålder eller etncitet spelar någon roll?

Den 20 augusti kl 20 sänds första avsnittet av ”ID”, ett riktigt roligt nytt program i Kanal 5. Idén är att para ihop identiteter (som ”biten av en björn”, ”medium” eller ”gummimänniska”) med ett antal personer som står på scen.

Programledare är Hans Fahlén, och jag är med som expert, tillsammans med Lea Björkman och Hasse Brontén. Lea är rekryterare med beteendevetarbakgrund och tidigare elitidrottare, Hasse är ståuppkomiker och tidigare SÄPO agent. Vår roll är att hjälpa (eller i värsta fall, om vi har fel, stjälpa) de tävlande.

Programmet erbjuder alla en liten fördjupning av sin självkännedom. Den som tittar (eller deltar) får en snabbdiagnos av sina fördomar – nyttigt, men framförallt kul!

Och varför gör jag något sådant? Bland annat för att jag aktivt letar efter saker som jag tycker är roliga – de bidrar till att hålla både orken och humöret uppe. En liten utflykt i en värld där ingen hade hört talas om Bolognaprocessen, och ingen hade sömnlösa nätter av oro för utbildningsfrågor var dessutom extremt vilsam!

Och vi hade väldigt roligt! (Programmen är redan inspelade, som ni förstår).

http://www.kanal5.se/templates/page.aspx?id=20786

6 svar på ”Expert i Kanal 5…”

 1. Att kunna styra sin uppmärksamhet gör det lättare att sova även under perioder av stress och vanmakt, men plågsamma frågor försvinner ju inte bara för att någon har hyfsade redskap att hantera dem… Mindfulness, i motsats till exempelvis heroin eller opium, är ingen quick cure för livets smärtsamma ingredienser…
  Att göra saker som är kul, intressanta, spännande eller behagliga på vilket sätt som helst balanserar de tyngre delarna av vardagen, och bör därför tas tillvara…
  Att träffa människor som inte oroar sig för samma saker som man själv oroar sig för kan också ge perspektiv, och avkoppling…

 2. Intressant ämne! Jag får tyvärr inte länken att fungera, hade varit kul att testa! Men jag har lite funderingar i ämnet! Jag har nämligen under de senaste två månaderna fått höra från två olika människor, helt oberoende av varandra och av situationen, att deras första intryck av mig var att jag verkade strikt, pedantisk, ordningssam och sträng. Vilket absolut inte stämmer! Mina anhöriga kan garanterat intyga motsatsen! Det intressanta är att jag aldrig förut hört nåt liknande, och jag har ändå ett jobb där jag möter många olika människor. Jag funderar vad det kan vara som gör att jag uppfattas så? Jag har ändrat frisyr, men i övrigt kan jag inte komma på några större förändringar. Kan verkligen frisyren göra så mycket? Och hur gör man för att matcha sitt yttre med sitt inre? Jag har hittills nöjt mig med att känna mig någorlunda hemma i de kläder jag bär, samt hårfärg och frisyr.. Men om detta inte reflekterar min personlighet?

 3. Hej – vet inte varför länken inte fungerade för dig – testade just och den fungerar i alla fall på min dator.
  Det brukar sägas (det betyder att jag inte kan komma på någon studie att hänvisa till) att det sista vi lär oss om oss själva är vilket intryck vi ger på andra (det är ju dessutom så att olika människor uppfattar oss på olika sätt…)
  Jag tycker i alla fall att ID är ett kul, och i bästa fall litet folkbildande program, och jag tycker att programledningen har ett etiskt förhållningssätt till tävlande och medarbetare.

 4. Har lite knas med uppkopplingen, ska testa länken på en annan dator!

  Det intressanta i mitt eget fall är att jag, efter att i hela mitt liv fått höra att jag är vimsig och slarvig, under de tre senaste månaderna fått höra av två oberoende personer att jag ser så pedantisk ut, och att jag skulle vara strikt och ordningssam. Jag funderar fortfarande på vad som förändrats! Och.. jag har klippt av mig lite hår, och jag trivs bättre med mitt liv än jag gjort på länge. Kan ökat självförtroende ge ett pedantiskt intryck??

Lämna en kommentar