Etiopien i krig. Igen.

soldat.jpg När profeten Mohammed befann sig på flykt fick han en gång skydd i det kristna Etiopien. Han sa då att ingen muslim någonsin skulle skada Etiopierna, och under lång tid har etiopiska kristna och muslimer levt tillsammans utan konflikt. Kejsar Haile Selassie som var djupt troende ortodox kristen (och som råkade bli utnämnd till Gud av rastafarianerna på Jamaica) byggde en jättemoské i Addis Abeba.

Men nu tar väpnade islamiska krafter över allt större delar av grannlandet Somalia. Etiopierna går in och stöttar den (muslimska) regeringen som har trängts undan av islamisterna. Islamisterna utropar jihad mot Etiopien. Det sista någon av de här extremt fattiga länderna behöver är en väpnad konflikt som kostar mycket pengar, och som hindrar ländernas uppbyggnad, skrämmer bort investerare, och gör vardagen farlig och demoraliserande för civilbefolkningen. Det absolut sista som behövs är ett religionskrig.
Och pengarna – var kommer de ifrån? Om Saudiarabien och andra extremt rika oljeländer ville hjälpa Somalierna kunde de kanske investera i vägar, skolor, sjukhus, avsaltningsanläggningar för havsvatten eller liknande, snarare än i vapen. För övrigt bör vi alla nog fråga oss varför vi inte har gjort mer för att stödja ett land som varit utan fungerande politiskt styre i över ett decennium.
Att vi inte kan bättre än såhär!

Det finns en intressant diskussion om läget på BBC, rekommenderas:

http://newsforums.bbc.co.uk/nol/thread.jspa?threadID=5077&sortBy=1&edition=2&ttl=20061228072944

1 svar på ”Etiopien i krig. Igen.”

  1. Såg en bra film häromdagen som handlade om bl a Etiopien. ”Beyond borders” heter den och man får följa kedjan med hjälporganisationer och dyl. Vet inte hur verklighetstrogen den är alla gånger men bra var den. Kan rekommenderas!!

    God fortsättning!

Lämna en kommentar