Åter, och var sitter hjärtat?

Oj! Nu har jag äntligen fått tid och ork till min blogg igen! Tack alla som har hört av sig under tiden!
Det har hänt så mycket sedan sist att jag inte ska försöka ta igen ngt, jag startar istället med en undersökning av anatomikunskaper som just genomförts i England. 700 slumpmässigt valda personer har svarat.heart_466.jpg
Gissa hur många som visste var hjärtat sitter?

Rätt svar: färre än hälften….
Bäst gick det för tarmarna, medan bukspottskörteln uppenbarligen lever ett anonymt liv… Intressant nog har kunskaperna inte ökat nämnvärt sedan en tidigare undersökning för ett trettiotal år sedan – är vi inte intresserade av vårt inre?

11 svar på ”Åter, och var sitter hjärtat?”

 1. Är det sant? Vet inte ”folk” var hjärtat sitter? Hur ser det ut i Sverige månne? Är det någon skillnad? Vad har man frågat för människor, åldersgrupp, yrke, osv?
  Jag vet i alla fall var jag har mitt hjärta! Ofta på rätt ställe, ibland i magen och så händer det att det sitter i halsgropen ibland ;-).

  mvh Anne-Marie

 2. Jag blev lite överraskad över resultatet faktiskt. Men när jag ser figurerna och var folk tror att hjärtat sitter kanske de har hört uttrycket i figur A ”hjärtat i halsgropen” Figur B ”vägen till mannens hjärta går genom magen” men figur D kan jag inte komma på någon anledning till att människor tror det sitter i ryggen….ev. förväxlar de det med njurarna.

 3. Om man tolkar frågan mer känslomässigt så har jag haft hjärtat både i halsgropen och i magen vid olika tillfällen.
  Men visst är det underligt att så få svarade rätt. Undrar hur det skulle se ut om motsvarande undersökning gjordes i Sverige.

 4. Som läkarstudent måste jag ju säga att det verkar svårt att vara så ointresserad att man tar fel med den fyra tidigare bilderna.

  Intresserad av det inre är man väl i högsta grad, men kanske har den själsliga bliten tagit övehand?

 5. Kul att ni finns kvar därute!
  Till Ola: Ja, Cartesius har en del att svara för när det gäller vår självbild och förhållandet till våra kroppar… Hoppas att kunskapen om ”inkråmets” betydelse även för våra känslor och vårt välbefinnande inte tar lika lång tid på sig att slå igenom!

 6. Är uppenbarligen ringrostig – råkade av misstag (mycket spam) deleta en oerhört läsvärd kommentar om min favoritkänsla: nyfikenhet. Den innehöll dessutom länkar och annat matnyttigt… vågar man hoppas att den som skickade den orkar göra det en gång till?

 7. Hej! Jag hittade också hit via någon av de bok- och skrivarbloggar jag brukar besöka. Kan faktiskt också ha varit Skrivpuff. Men det var ett tag sedan och jag la in en länk hit på min blogg. Nu rörde den på sig!
  KUL!

  Ja det är underligt att man knappt vet var hjärtat sitter. Känner man aldrig det? Även om jag inte är 100% överens med bilderna ifråga. Skulle vilja ha placeringen mellan B och C.
  B är ju snarare tolvfingertarmen och C är för högt upp.

Lämna en kommentar