Äntligen! Vårdplatsbrist som allvarligt arbetsmiljöproblem för läkare.

sjukhussang.jpegDet är oerhört stressande för en läkare att ha ansvar för en patient som behöver läggas in, men att inte ha någon plats att lägga patienten på.
Arbetsmiljöverket har nu uppmärksammat sambandet mellan tillgången på vårdplatsbristen och läkarnas arbetsmiljö, och utfärdat ett vitesförläggande mot Landstinget i Dalarna. Såhär skriver de:

»Ni ska se till att det stadigvarande finns tillgång till vårdplatser och personella resurser i sådan omfattning att läkarna vid den medicinska kliniken uppnår en minskad arbetsbelastning och så att man på ett märkbart sätt för läkarna minimerar den negativa stress som de idag upplever på grund av vårdplatsbristen.«

Det var på tiden!

Läs hela artikel ur Läkartidningen på: www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10055

2 svar på ”Äntligen! Vårdplatsbrist som allvarligt arbetsmiljöproblem för läkare.”

  1. Jag tror att vårdplatsbrist drabbar all typ av vårdpersonal ungefär lika illa, men värst är det ändå för patienterna. Har själv jobbat som undersköterska på USiL i sommar, och har börjat tvivla på om sjukhusmiljön överhuvudtaget är något för mig. Patienter vårdas på avdelningar där de inte hör hemma (med konsekvensen att de får flytta runt), halvsjuka patienter flyttas till patienthotellet och andra får dö inne på en fyrsal för att det inte finns något enkelrum att tillgå. Samtidigt trycker akuten på att de MÅSTE ha sängen mittemot, så vi usk:or får ställa oss och bädda en säng mitt i allt …! Avdelningen som skulle ha haft 14 patienter under sommaren har haft 2- 4 överbeläggningar hela sommaren (och stabsläge 2 ggr), och med bara två undersköterskor som jobbar kväll hinner vi inte hjälpa patienterna med tandborstning. Jag har inte känt att jag har gjort något bra jobb i sommar.

  2. Jag uppfattar att uttrycket ”det var på tiden” inte var riktat mot någon utan snarare kanske var menat att betona vikten av kravet.
    En liten sakupplysning kan kanske ändå vara på sin plats?
    Att kräva åtgärder mot överbeläggningar på våra sjukhus är ett mycket vanligt krav som Arbetsmiljöverket ställer och har ställt i många år över hela landet.
    Värdefullt att kravet även uppmärksammas på denna sida.

    Bästa hälsningar!
    Michael Nilsson, som arbetar på Arbetsmiljöverket.

Lämna en kommentar