Vård för alla?

ifmsalogo.png
Igår samlades en stor grupp demonstranter på Sergels Torg – unga, många med läkarrockar utanpå ytterkläderna (det var rätt kallt). Jag kände igen flera av mina studenter – detta visade sig vara en demonstration med budskapet ”Låt oss vårda”, och den vände sig mot de svenska reglerna för vård av ”papperslösa”, dvs. personer som befinner sig i landet utan uppehållstillstånd eller motsvarande.

Det visar sig att Sverige, tillsammans med Österrike, har de hårdaste reglerna i Europa. Det visste jag inte. Antagligen är det många fler som inte heller visste, men nu har blivit informerade. Som det ser ut nu kan en papperslös person kan få vård, men hon/han måste då betala hela kostnaden själv, precis som de utlänningar som väljer att komma till Sverige för behandling. Många har inte råd, och blir därför utan vård när de råkar ut för olyckor, när de ska föda barn, när de blir sjuka.
Mot den lagstiftningen protesterade studenterna. Det var International Federation of Medical Students’ Associations som organiserade, och det värmde mitt hjärta att se studenterna ta för sig av våra rättigheter att göra våra röster hörda, att visa att de som grupp har en åsikt, att de kan och vill driva frågor av den här sorten!
Jag hoppas att de får stort gensvar. Jag hoppas att de slipper avvisa människor som behöver vård, trots att de själva vill ge personen i fråga den hjälp hon eller han behöver.

Vill du skriva under namninsamlingen (1087 namn när jag skrev under)? Gå in på www.vardforalla.se.
Vill du veta mer om IFMSA? Gå in på www.ifmsa.org.

Lämna en kommentar