Sommarpratare 14/7

Ja, som en del av er kanske har sett ska jag vara sommarpratare (eller sommarvärd som det egentligen heter) den 14/7! Det är väldigt roligt, och jag funderar fram och tillbaka på vad jag ska säga, och på hur jag ska säga det… Jag har i alla fall skrivit min lilla 16 sekunderspresentation: den blev såhär:

“Hej! Jag heter Åsa Nilsonne. Jag är psykiater, professor i medicinsk psykologi och författare. Jag har tre vuxna söner och en fyra månader gammal hundvalp. Jag kommer att tala om vår formbara hjärna, om att bevara hoppet, om att förebygga demens, och om Etiopien.”

Sedan är det bara 40 minuter kvar….

19 svar på ”Sommarpratare 14/7”

 1. Hej!
  Längtar till sommaren och “Sommar” varje år.
  Det är så många intessanta och spännande personer/värdar värda att lyssna på. Ser fram emot ditt program den 14 juli!

 2. Hej!
  I början av ditt sommarprogram nämnde du en studie i Dalby, där man IQ-testat en grupp unga män, och senare en gång till när de var äldre. Poängen var att de som arbetat som bönder hade behållit sin IQ, medan de som arbetat inom industrin hade försämrat resultat vid andra testet. Finns denna studie publicerad någonstans?
  Hälsningar Lena

 3. Hej Åsa!

  Tack för sommarprogrammet idag som jag lyssnat på med stort utbyte. Mycket bra och annorlunda musik! En grej till bara…alltid när jag hör Ditt namn, tänker jag på den där tävlingen Du hade där priset var en etiopisk middag. Vad i hela världen, var felet i boken, som ju tävlingen handlade om och fick någon priset, middagen?

  Finns det liv, finns det hopp! Gud finns! Även i Dig, fast du inte tror!

 4. Jag har just lyssnat på det intresantantasde Sommarpgommet hittills. Att träna hjärnan med nya uppgifter förstår jag nu är viktigt. Ger det hjärnan lika mycket att lösa en Soduko eller korsord som att laga något t.ex en cykel eller prova ett nytt recept.

  Bengt

 5. Tusen tack för ett underbart sommarprogram!

  Aldrig har en och en halv timme gått så fort.
  Satt som klistrad framför radion, ditt ordval fascinerar, dina formuleringar väcker tankar

  Du gör skillnad – TACK

 6. Hej Åsa! Tack för ett intressant och väl genomfört program.
  Med tankens kraft kommer jag in i “felsäkert läge”, i ett andetag.
  Nervtrådarna runt hjärnan drar ihop sig som ett finmaskigt nät.
  Vad är det som försigår?

 7. Hej!

  Jag ville bara tacka för ett underhållande och tänkvärt Sommar. Hörde reprisen, och satt kvar i ett allt kallare uterum eftersom jag helt enkelt inte kunde slita mig. “…banta ner eller motionera upp…” var en rolig fras. Och visst är det obetalbart att lära sig sin hjärna, sitt sätt att fungera, och på så sätt kunna välja sig fram till bra utgångslägen och sunda situationer. Meditation med Mindfulness som grundmetod har för övrigt hjälpt (även) mig oerhört mycket med att i ett överstressat läge hitta tillbaka till funktionsduglighet och konstruktivhandling. Jag önskar dig allt gott!

 8. Jag lyssnade just på reprisen av ditt sommarprogram. Stod och diskade och började gråta helt plötsligt. Du talade om hoppet, att när det är förlorat är självmordet nära. Och helt ärligt: du fick mig att vända på något sätt. Jag har nyligen fått en diagnos på Bipolär sjukdom, grupp 2 – och allt är väldigt omtumlande. Hela livet har ställts på sin spets: 30 år med en psykisk sjukdom, nyligen separerad från ett väldigt långt förhållande (om än goda vänner fortfarande) och jag kände verkligen att jag tappat hoppet. Jag orkade inte mer, orkade inte vänta på remisser och uttalanden och mediciner och… livet! Men ditt sommarprat fick allt att vända: jag vill ha det där hoppet! Jag tänker kämpa stenhårt för att fortfarande hoppas, för att just anstränga mig, för att ta ansvar, för att våga gråta, för att våga vara lite jävla glad då och då! Som du beskrev en deprimerad människa: den ser allt som är sorgligt och liksom sållar ut allt annat. Men jag ska verkligen försöka se allt det andra också.

  Kan inte nog tacka dig för ditt fantastiska program, som i all sin enkelhet och klokhet faktiskt förändrade mitt liv: just där och då, en ny tanke som nu rotat sig fast. Är övertygad om att andra kände samma sak.

  TACK!

 9. Hej Åsa! Varmt tack för ett intressant och mycket givande program!Vad befriande med så mycket annorlunda musik; nya rytmer,främmande instrument och okända språk som satte igång tankarna; undrar just vad den här sången handlar om…… efteråt gav du svaret, men ack så ofta jag hade “fel”….och så till sist vår gemensamma favorit:Anthony!!
  En sång handlade om ” det värsta som kan hända”; brusten relation mella mamma/pappa och barn.Din reflektion och sången gick rakt in i hjärtat!Äntligen någon som förstår smärtan i det , var min spontana tanke.
  Jag har läst alla dina och Annas böcker och är mycket bevandrad inom mindfulness men i en sådan livssituation är det svårt att arbeta med acceptans och hålla kvar vid hoppet som du pratade om.
  Det måste fångas om och om igen och för var gång blir det svårare.
  Att lyssna till ditt program var dock mycket givande och gav mig en stor stund av avkopplig och frid!Tack!

 10. Tack för ett fantastiskt givande program!

  Det är spännande att läsa vad andra lyssnare har tagit till sig. Själv minns jag nästan bara dina ord om språk, och dem kommer jag att minnas länge.

  Jag är själv en Third Culture Kid, som så många av oss på jakt efter en identitet och ett sammanhang. Tack för att du delade med dig av dina erfarenheter och tog upp dessa i samband med din forskning. Det var flera stenar som föll på plats för mig igår.

 11. Vilket vackert sommarprogram. Det innehöll så många tänkvärda saker. Jag blev rörd och fick mig många tankeställare. Lyssnade även på reprisen och upptäckte än mer att ta till mig. Fastnade liksom en annan lyssnare i ditt resonemang kring hoppet. Tack för att du delade med dig!

 12. Hej Åsa,

  hjärtligt tack för dina berikande minuter i etern. Kände riktigt hur hoppet steg inom mig för varje minut. Underbart. Tyckte också om musiken, särsklit rösten på mannen som var albino, skänkte också en tanke till hans mor. Du är för mig en helt ny bekantskap som jag vill läsa och höra mer av. Önskar dig allt gott.

  Varma kramar, Tiina

 13. Tack för det jättefina sommarprogrammet!! Har lyssnat på nästan alla som sänts i sommar och tycker att du gjort ett av de allra bästa och intressantaste! Har redan tipsat alla mina vänner 😉

 14. Jag tyckte att allt du sa var intressant men jag hade nog förväntningarna att du skulle ha en mera personlig ton i anslaget vilket gjorde att jag upplevde det som en föreläsning. Den var tillräckligt intressant att jag lyssnade på kvällsreprisen också

 15. Orden! Rösten! Musiken! Tack för ett fantastisikt program! Jag kommer återvända till ditt program, din blogg och dina böcker många gånger. Om du har möjlighet att lägga upp ditt sommarprogram även här på din blogg så gör det. Jag vill gärna kunna hitta det på nätet ävenom några år. Jag och min sambo läser nu Tillsammans, en mycket bra bok.

  Stor kram
  Jonas

Lämna en kommentar