Mer om tobak i Afrika…

paulaams.jpgEnligt BBC finns det 300,000 Kenyanska bönder som lever på att odla tobak, de producerar 20 000 ton om året. Tobaksbolagen kritiserar nu Kenyas nya hårdare lagstiftning mot rökning och hänvisar till att det kan bli svårt för de bönderna att klara sig om tobaksförbruknigen går ner. Det tobaksbolag som har huvuddelen av den Afrikanska marknaden heter BAT, de drog in 20 miljarder dollar förra året, Chief Executive är Paul Adams (bild), uppgifter om hans lön och bonussystem är ”not available”.

Kanske skulle de kenyanska bönderna ägna sig åt att odla ätbara grödor istället? Bönder överallt odlar den skörd de får mest betalt för. Dagens höga priser på vete, majs och liknande kunde göra att betydande odlingsarealer skulle kunna styras om från den ganska meningslösa tobaksodlingen, till att producera mat. De enda som skulle förlora på det vore tobaksbolagen, och jag kan inte påstå att mitt hjärta blöder särskilt för dem.
Efter vistelsen i Aira tänker jag också på vikten av tillräcklig mat för växande flickor för att förebygga förlossningskomplikationer när de blir vuxna. I dessa matkrisens dagar undrar jag för övrigt hur stor del av jordens åkerareal som går åt till att odla tobak…

2 svar på ”Mer om tobak i Afrika…”

 1. Bästa Åsa!

  Uppgiften om ”otillgänglig” information v g löner och bonus är väl synonymt med internationella och multinationella bolags agerande.

  Jag hoppas verkligen odlarna i Kenya får information genom press, radio och TV om möjligheten av att odla mer meningsfulla grödor. Det borde ju ligga i deras eget intresse, såvida inte BAT har långa kontrakt med dem eller med alla mellanhänder som givetevis finns?? Man kan också hoppas på ett visst agerande från Kenyanska regeringens sida.

  Lyssnade på Dig idag på radion. Framförallt om när Du berättade om boken ”Smärtbäraren” Har just påbörjat en förhoppningsvis ”lättare” livs-föring genom Dr Annika Dahlgrens blogg. Tror verkligen att jag är en sådan person som bara behöver tänka på en ”smörgås” för att gå upp i vikt. Vet vad jag skall göra nu med en så kolhydratfattig kost som möjligt. Ren viljestyrka hjälper inte alltid, även om man vill som bara ”sjutton”. Nu hoppas jag att jag fått ett hjälpmedel att hänga upp viljestyrkan på och gå ett lättare liv till mötes. (Har på ett par veckor gått ner mellan 4-5 kg, detta på ägg och bacon, ost och grädde!!!!! Inte vet jag hur det går till, men det funkar.)

  Den som är utrustad med en bra förbränning, som jag förmodar Du är,
  vet inte hur nedbrytande det är att höra ”Du kan om Du bara vill!!!!

  Men tack för en trevlig stund vid radion, have a nice day

  Christina Cooper

 2. En annan reflektion om storleksförhållanden:
  I en av Fredrik Lindströms fantasitiska dikter nämner han att världens bilar sammantaget körs en sträcka som kan mätas i ljusår! Jag tänkte först att det var poetens frihet som lät honom mäta så. Senare, med stöd av mina kvarglömda civilingenjörskunskaper om potensräkning kom jag förvånad fram till att det faktiskt förhåller sig så. Vi kör tillsammans bil flera ljusår under ett år!
  – Hur mycket åkermark, använder vi, som sagt till tobak, dricketanol, ”överflödsköttproduktion”? – Det kanske är riktigt enkelt att ändra detta till något mer meningsfullt. Lite enkel potensräkning motiverar oss förhoppningsvis att ändra den odlingen till andra grödor som till ex. spannmål, fordonsetanol, biogas, grönsaker? Vi alla blir ju då varse de dåliga valen och motiveras snabbt att göra något nytt. Tack för bra texter och radio! Michael Nilsson

Lämna en kommentar