Simon Singh igen!

Simon-singhMinns ni ett tidigare inlägg om Simon Singh som skrivit kritiskt om kiropraktik – han sammanställde och kommenterade de vetenskapliga studier som finns tillgängliga – och blev då stämd av engelska kiropraktorförbundet (British Chiropractic Association) ? I dagarna har han vunnit en delseger, i the Guardian finns artikel o videointervju.

Varför är detta viktigt? En amerikansk domare som citeras formulerar situationen såhär:
”Scientific controversies must be settled by the methods of science rather than by the methods of litigation. More papers, more discussion, better data, and more satisfactory models – not larger awards of damages – mark the path towards superior understanding of the world around us.”

Alternativet? Att jag gör en läkemedelsprövning – fungerar preparat A eller B bäst vid malaria? Sedan blir jag stämd av det läkemedelsföretag som säljer preparatet som hade sämre effekt i min studie.

Så vill vi inte ha det, därför är Simon Sings kamp (två år och 200 000 engelska pund so far) värd att stödjas, anser jag. Läs mer här!

Tips: Läs hans bok: ”Salvekvick och kvacksalveri” från 2008 (Trick or Treatment? Alternative Medicine on Trial)

5 svar på ”Simon Singh igen!”

 1. OK. Men mot detta står den medicinskt högst välskolade Christina Doctares egna erfarenheter av Ayur Veda och hennes härav komna upptäckter av skolmedicinskt slutna sinnen i västvärlden, särskilt så i Sverige.

  Kort och gott: Att kritiska villkor för hälsa kan vara mer betingade av bl a subjektiva förhållanden, än vad man ”vetenskapligt” kan godtaga som rimligt.

 2. ”Alternativet? Att jag gör en läkemedelsprövning – fungerar preparat A eller B bäst vid malaria? Sedan blir jag stämd av det läkemedelsföretag som säljer preparatet som hade sämre effekt i min studie.”

  Åsa, om jag förstått din tankegång rätt här skulle alltså det företag som säljer preparatet med sämre effekt stämma dig för ÄREKRÄNKNING.

 3. Just det. Och för att undvika att hot om stämningar för ärekränkning ska bli ett sätt att styra forskningen – det är inte många som har de resurser Simon Singh kunnat lägga ner på detta – måste vi se till att vetenskapliga frågor avgörs med vetenskapliga metoder, precis som den kloke domaren föreslår.
  Därför ska vi visa vårt stöd för Simon Sing, skriva på namnlistor, tala om hans fall så att så många som möjligt är informerade och hinner bilda sig en åsikt… och därför detta blogginlägg…

 4. ”However beatiful the strategy, you should occasionally look att the results.”
  Sir Winston Churchill

  Läser och granskar vetenskapliga artiklar och fördjupar mina statistiska
  kunskaper.
  Det skall bli en liten kort uppsats.
  På påskbordet ligger förutom ett påskekrim också Poppers Conjectures and
  Refutations och så en massa om mentalisering.
  Vad underbart att detta om Simon Singh kom från Din blogg.
  Nu skall jag gå ut i våren och lyssna på fåglar och Din sång är
  så vacker.
  Tack.

 5. ”However beatiful the strategy, you should occasionally look at the results.”
  Sir Winston Churchill.

  Läser vetenskapliga artiklar och fördjupar mig i statistiken för att skriva
  en kort uppsats.
  På bordet intill ligger förutom ett påskekrim och Poppers Conjectures and
  Refutations.
  Din blogg med uppgift om Simon Singh kom alltså samtidigt och det passade så bra. Jag har nu läst om honom.
  Vårens fåglar finns delvis här, och det kommer mer vårsång och Din sång
  är och förblir ljuvlig och underbar.
  Hoppas Du skriver något mer om mentalisering och medveten närvaro.
  Tack för allt.

Lämna en kommentar