Orsakar jordbävningar?

marilyn-monroe-181Häromdagen rapporterade AP ett uttalande av Hojatoleslam Kazem Sedighi, iransk Imam: jordbävningar orsakas av unga kvinnor som inte har tillräckligt döljande kläder, och som därför förleder männen omkring sig.
Jag undrar om det finns skuldtyngda individer som faktiskt tror att de begått massmord genom att låta litet hår synas någon dag när de varit ute i solen …

Idén att naturkatastrofer är ett uttryck för guds vrede finns inom de tre stora monoteistiska religionerna – i en intressant bok om inkvisitionen läste jag att judarna ofta reagerade på förföljelse inte med ilska mot förföljaren, utan med introspektion och striktare observans av de religiösa påbuden. Om det gick illa för dem måste det vara guds missnöje som låg bakom.
Ur mitt perspektiv är detta intressant eftersom det visar dels hur svårt våra hjärnor har att förstå orsak och verkan, dels hur betydelsefulla vi är i våra egna ögon.
Tänk på det – genom att jag har fel inställning i en religiös fråga förgörs en hel stadsdel, tusentals människor dör …
I det läget blir även sedlighetspoliser som åker runt och ser till att ingen man rakar sig, och att varje kvinna är täckt enligt föreskrifterna helt logisk – de försöker bara avvärja naturkatastrofer som annars kunde drabba befolkningen.
Kanske skulle vi kunna säga att vi lever i en tid av kamp om kognitionerna – tidigare har människor ju inte haft valet mellan att tro på plattektonik eller gud som förklaringen till jordbävningar och vulkanutbrott, men nuförtiden måste vi välja…

10 svar på ”Orsakar jordbävningar?”

 1. Det är svårt att vara människa …..

  Var sitter påknappen som triggar den tänkande hjärnan och volymknappen till primitiva avdelningen för varadags- och religiös fundamentalism?

  Uppskattar starkt att du lyfter upp företeelser som denna i ljuset, Åsa. Stort tack för din blogg!

  Åsa

 2. Hej igen,

  min marsförälskelse var ljuvlig. Tänker på faktiskt fortfarande på
  Dig och läser Dina böcker. Nu är den april och fåglarna
  sjunger lite mer.
  Vitsipporna blommar.
  Senast jag var i svenska kyrken så talade en parterapeut om
  långvariga relationer.
  Passionen som första fas.
  Lite gammal psykologi tycker. Det vackraste var när den kvinnliga
  prästen tog över och läste ur Höga Visan.
  Med livsmod och glädje möter jag våren.
  Bär Dig i mitt hjärta.

 3. Haha – förlåt – men jag kan inte låta bli att tänka, att vi ”dömer andra efter oss själva”. Därmed ser jag framför mig, hur denne Hojatoleslam Kazem Sedighi råkar skymta en ”förbjuden del” av en kvinna, råkar i inre upphetsning, skälver i hela kroppen så mycket att själva marken under honom tycks skälva.
  Sedan följer det sig självt, att hans slutsats blir, att ju fler män som detta händer, desto större skälvning i marken, och till slut har vi en jordbävning i dess spår!
  Tänk vad vi kvinnor kan orsaka ;-).

  Ja, jag vet, detta ÄR allvarligt, men vissa saker (som jag ändå inte kan påverka) skrattar jag hellre åt, än gråter. Jag tar det ändå på allvar.

  Mvh Anne-Marie

 4. utbildning, trodde jag förr på som en lösning på det som jag såg som ett problem, gudstro. men ser vi på västvärden så växer även där, den för mej så naiva tro, vilken bidrar till att vi kastas ut i krig och fördömer varandra kors som tvärs etc. det är bara att inse att vår rädsla ofta fördunklar vårt förstånd och att de självpåtagna länkarna i olika kulturer, mellan gudar(natur) och oss, lätt kan slå dunster i våra ögon ….. eller

 5. När jag växte upp var det inte alls ovanligt att när böndernas odligar drabbades av missväxt så var det guds straff för det stora kriget. Faktum var, att det blev rekordkalla vintrar och rekordtorka på somrarna, det blev inget bete djuren på somrarna och ingen skörd till mat på vinterna, således blev det ingen mjölk, inget smör, ingen ost, inga ägg, inget fläsk etc, och ingea grönsaker eller potatis, minimalt av allt. Och kriget och de svåra vintrarna gjorde att fiskeflotta i hamn. ”Det var guds straff för att människorna krigade och plågade varandra”, och i kyrkorna bad man. Det var 1940-talet i Sverige då 85 % av befolkningen levde på jordbrk och fiske.

 6. Nej, det är inte ett dugg synd om männen som översätter sexualitet till en religiös synd! Det handlar mer om ett medeltida synsätt i medeltida kulturer med medeltida maktstrukturer! Skillnaden är att man idag har full information – om man vill. Det är bara ett långdraget tragisk påbjudet maktmissbruk som drabbar kvinnor och barn. Det ska motarbetas på alla sätt. Sedan får var och en tro det den vill, bara det inte drabbar andra!

 7. rätt Ann-Marie, skratt är både ett vasst vapen och en läkande ”grej”, dessutom kan vi inte bära allt elände på våra axlar samtidigt som vi har ett ansvar för att själva leva ett skönt liv samt sprida ett positivt stoft kring oss. ….det är samma här, i min glasbubbla har jag det glatt och skönt trots allt …. runt ikring oss. men det är ändå tur att det finns Åsor som tar upp saker till ytan……

 8. En tanke: när vi kallar den här världsuppfattningen för ”medeltida” tänker vi oss att den tillhör ett tidigare skede i vår utveckling, och kanske även att den ”kommer att gå över” av sig själv… I själva verket är detta i allra högsta grad ett nutisdsfenomen, och ett som vi behöver ta på på allvar…

Lämna en kommentar