Pengar och hudfärg…

Rykten om legosoldater som beskjutit libyer har gjort livet osäkert för stora mängder gästarbetande Nigerianer med fler. Hör en reporter från Bengazi säga att befolkningen inte vill se afrikaner (icke.arabiska afrikaner) i staden, och att dessa riskerar att bli dödade för sitt utseende. Intervjuer med hemvändande bekräftar journalistens kommentarer.
Har inte sett denna extrema rasism diskuteras någonstans.
Och så plötsligt ska Gadaffifamiljens oljemiljarder frysas. Det rör sig om så ofattbara belopp att mitt siffersinne inte räcker till, pengar som familjen kunnat disponera som de velat, som västvärlden tagit emot utan skrupler, som det verkar.
Det kommer att bli intressant att se hur pengarna ska föras tillbaka till det Libyska folket, om utvecklingen nu går åt det hållet.

4 svar på ”Pengar och hudfärg…”

 1. Det ironiska är att vi ju alla är ”en och samma massa” – det är ju mycket lite som skiljer oss åt genetiskt, vi har samma ursprung, ska vi då inte kunna dela på vår vackra lilla jord utan att ägna en stor del av vår energi åt att görsöka förgöra varandra? Jag tror att detta är bättre för mina barn, och att det därför är en god strategi även ur det biologiska perspektivet.

 2. Kan vi hoppas på hjärnforskningen här?? Att ”ha-, fördömande och förstörelsebegär”-centra och kombinationer kartläggs och att den kunskapen kan användas praktiskt.

  Men sen kommer förstås den svåra frågan hur dessa kunskaper ska användas till snabbare utveckling av människans ”ge-, fördelning- och rättvisehandlingar” som ju också finns.

  Med målet: Allas bästa för ett gott liv på vår vackra lilla jord (för den ÄR ju helt makalös fantastisk om man ger sig tid att se efter!)

 3. Så är det ju, men så väljer de flesta individer, födda ur samma stjärnstoft, komna från samma förfäder, att inte se det tyvärr. I vår värld kan man slåss om en P-plats, lämna fel växel på en hundring och gå före i matkön, allt bara för egen vinning. Åker vi ner till den Afrikanska kontinenten bör vi nog lära våra kära att se upp lite extra. Det har inget men rasism att göra utan att där krävs ett ökat energiuttag för daglig överlevnad i de grupperingar som utgör majoriteten av befolkningen. (ännu så länge).
  Vi skulle nog kunna långbänka detta, men vi gör ju alla som vi tycker är bäst. Huvudsaken är att vi i stort respekterar allt och alla.

 4. Ser att min kommentar inte är publicerad. Min fråga, som jag ser det (förutom att den kanhända är naiv och okunnig), är en fråga om etik, och vem som drar gränser. Oerhört svår att besvara om ens möjligt. Något man får utröna efterhand…

  Hursomhelst, häromdagen kom katalogen ”Telefonnummer till vården 2011”, från landstinget i Uppsala län. Bläddrade lite och ”fastnade” vid ”Kvinnofridslinjen” och ”Kvinnofridsmottagningen” och fylldes av någon slags sorg över att de ska behövas…

Lämna en kommentar