Oväntad hjälp för minnet!

limbic_system203.jpgIbland upptäcker forskare samband genom att först resonera sig fram till hur det skulle kunna vara, och att sedan hitta på experiment som kan testa hypotesen. Ibland hittar de märkliga och oväntade saker av en slump. Professor Andres Lozano, från Toronto Western Hospital, har nyligen gjort en upptäckt av det senare slaget.

Andres Lozano har tidigare visat att det går att öka nybildningen av nervceller i råtthjärnor genom elektrisk stimulering.
Han skulle nu försöka hjälpa en gravt överviktig man som hade prövat alla tillgängliga metoder för att gå ner i vikt utan resultat, och som därför hade valt att pröva en drastisk behandling: elektoder inopererade i hjärnan, i närheten av de delar som styr hunger och aptit. I djurexperiment har det visat sig att elektrisk stimulering av hypotalamus minskar aptit, eller i alla fall mängden mat en mus äter per dag.
Vad som hände var oväntat: den elektriska stimuleringen gav upphov till detaljerade minnen av händelser som inträffade 30 år tidigare. Stimuleringen gjorde dessutom att mannen fick bättre resultat på minnestest – det blev helt enkelt lättare för honom att minnas även nya saker.
(Hur det gick med hans vikt framgår inte…)

Nu undrar naturligtvis forskarna ifall det här kan bli till nytta för patienter med minnessvårigheter, exempelvis människor med Alzheimers sjukdom. Sex stycken ingår i en pilotgrupp, och har fått elektroder inopererade. Det vore oerhört positivt ifall det fungerade!

Kanske kommer vi alla att kunna öka vår minnesförmåga på sikt, precis som många av oss nu använder hjälpmedel för att se så bra som möjligt (har på mig läsglasögon just nu). Nästa steg blir kanske att slå på strömmen och sätta mer fart på minnet innan man ska tentaplugga, eller läsa igenom hästarnas tidigare prestationer när man ska sätta ihop sin V 75 rad…

Resultaten är publicerade i Annals of Neurology 2008, jag hinner inte ta fram den fullständiga referensen just nu…

1 svar på ”Oväntad hjälp för minnet!”

Lämna en kommentar