Om mindfulness och hunduppfostran…

om_memea2.jpg”Indeed, we are virtually crippled unless we know how to restrain our thoughts and concentrate our minds” Yasutani Roshi, Zenmästare.
Igår höll jag en genomgång av Mindfulness för en grupp sjukgymnaster och arbetsterapeuter som ett led i deras kompetensutveckling. Jag talade om Bompu Zen, den delen Zenbuddism som ligger närmast min tillämpning av mindfulness.
Vi diskuterade och gjorde övningar som syftar till att illustrera hur vi kan styra vår uppmärksamhet, och därmed påverka hur vi uppfattar världen och oss själva. I bild: Memea Mohlin

På kvällen började jag läsa Memea Mohlins ”Från uppmärksam valp till tjänstvillig hund”, Prisma 2008.
Lyssna på det här:
”Med en uppmärksam och koncentrerad hund går träningen snabbt framåt eftersom hundens tankar inte vandrar på avvägar. Men ingen hund föds uppmärksam och koncentrerad vare sig på sin ägare eller på uppgiften. Det är under hundens första halvår du lär den att fokusera och bortse från distraktioner samt att hejda sig i samma sekund som du ber den om det.”
Mindfulness för mig är att kunna vara uppmärksam och koncentrerad i sitt nu, att veta vad det är man ska koncentrera sig på, så att de uppgifter som behöver lösas blir lösta på bästa sätt. (Uppgiften kan vara att somna, laga mat, bestämma vilken utbildning man ska väljs, lämna tillbaka ett par skor som man köpt men inte vill ha, läsa läxor med tioåringen).

Nu hittar jag en hel bok som handlar om att lära sin hund mindfulness! Bitvis låter Memeas text som hämtad ur färdightesträningsmanualen (mindfulnessträning för personer med Borderline/emotionellt instabil personlighetsstörning). Jag har aldrig tänkt på att det är just uppmärksamheten som är nyckelingrediensen i hunduppfostran, liksom i mindfulness. Det ska bli fenomenalt intressant att mindfulnessträna lilla Borderline!

Jag funderar på att skriva ihop en berättelse om lilla Borderlines första 12 månader hos mig, Ulla Montan har generöst tackat ja till att vara medförfattare i så fall (fota henne varje månad under det kommande året). Att anlägga ett mindfulnessperspektiv är kanske det som kommer att göra att min bok skiljer sig från de rätt många liknande böckerna som finns. (Om jag hinner, om jag tycker att det blir bra…)

Ytterligare ett märkligt sammanträffande!

1 svar på ”Om mindfulness och hunduppfostran…”

  1. This made me think: When I permit stsers to completely overwhelma0my life, the internal inflammation that leads to cravings and weight gain is tough to overcome. This might explain why people suffering from depression, accompanied by anxiety, tend to be overweight or obese. If they could learn to respond to stsers as you describe, they could control their urge for comfort food.

Lämna en kommentar