Om att beskriva hudfärg…

images.jpgSenator Barak Obama har en kenyansk far och en euro-amerikansk mor. Han har, precis som man skulle förvänta sig, mer melanin (färgämnet som gör huden mörk) i huden än hans mor, och mindre än hans far. Enligt amerikanskt språkbruk är han dock ”svart”. Idag bröt BBC mot trenden, och nöjde sig med att konstatera att han är av ”mixed race”.
(Se tidigare inlägg om afrikaner, europeer och amerikanare).


Det är inget mysterium att människor är mörkare i närheten av ekvatorn, och ljusare längre norröver. Mörk hud skyddar mot solens ultravioletta strålning, så att befolkningen i länder med stark strålning inte ska få exempelvis maligna melanom, en obehaglig hudcancer.

Så varför är vi då inte alla så mörka att vi slipper tänka på solskydd? Jo, för att i huden skapas D-vitamin, när huden utsätts för solljus. D-vitamin behövs för att vårt skelett ska växa sig rakt och starkt. Hos äldre kan brist på D-vitamin leda till urkalkning och försvagning av skelettet. Ju mörkare huden är, ju mer sol krävs för att det ska bildas så mycket D-vitamin som vi behöver.

Så norröver, där solen är svag och dessutom borta under en stor del av året, har vi inte råd att ha mörk hud – den måste vara så ljus som möjligt, så att vi kan utnyttja den lilla sol vi får.

Mörk hud är en väldigt uppenbar egenskap, och det är väl därför den har omgivits av så många myter. Ingen skulle komma på idén att kalla svart färg på hundar för ”ras”. Gjorde vi det skulle en liten svart Chihuahua vara av samma ras som en stor svart Grand Danois, liksom en svart lapphund och en Newfoundland.

Lika absurt är det att tro at det finns en ”svart ras” bland människor. Vad det däremot finns är många sinsemellan mycket olika folkgrupper med mer eller mindre mörk hud. Det är ett av många skäl till att jag inte tycker att distinktionen vit/svart är särskilt relevant i dessa dagar.

När det gäller Barak Ubama är väl frågan är om det överhuvudtager är nödvändigt att påpeka hans blandade bakgrund – alla kan ju se hur han ser ut, det behöver knappat kommenteras.

Det om detta!

1 svar på ”Om att beskriva hudfärg…”

  1. Många verkar inte förstå det som står PÅ raderna, än mindre det som står mellan. Med tanke på att färgen på hans hud är en otroligt relevant del i det amerikanske politiska läget just nu så tycker jag att det är helt rätt att dom i alla fall nämner det. Däremot håller jag med om att det är lustigt med hela synen på svart och vitt. Man brukar säga att saker sällan är svart eller vitt, och det gäller människor också!
    Kanske blir det lättare för USA att börja med nån lite mysbrun politiker innan man är redo för dom som faktiskt har en riktigt mörk färg på huden.

Lämna en kommentar