Okunnigt och pretentiöst om ondska i TV 3…

Personer med Borderline Personlighetsstörning, eller Emotionellt Instabil Personlighetsstörning som jag tycker är en bättre benämning, har redan drabbats hårt. Studie efter studie visar att den växande hjärnan tar stryk av långvarig, upprepad stress, och att en följd kan vara senare svårigheter att leva med sina känslor.


Hur kan någon tycka att det är en lysande programidé att välja ut ett ganska ovanligt beteende (att gå lös på en annan människa) – koppla det till diagnosen – och sedan bestämma sig för att detta är ondskans ansikte???

Jag kom osökt att tänka på häxprocesserna som jag trodde vi hade bakom oss.

Det sista vi behöver är ytterligare misstänksamhet mot personer med psykiatriska diagnoser. Det sista personer som är emotionellt instabila behöver är att skrämmas av budskapet att varken de själva eller ngn annan bör lita på dem.

Jag hoppas att det som de intervjuade experterna upprepade, gång på gång, biter sig fast: det stora flertalet personer med den här diagnosen (liksom flertalet utan) begår aldrig några brott.

Se det som män och mord. Nästan alla mord begås av män, men det är ett försvinnande litet antal män som någonsin tar livet av någon annan. Vi behöver inte misstänka våra grannar, söner, partners eller brevbärare.

Och vi ska aldrig blanda ihop psykiatriska diagnoser med värdeladdade begrepp som ondska. Anser jag.

8 svar på ”Okunnigt och pretentiöst om ondska i TV 3…”

 1. Tack för att du tar upp detta!

  Jag blev så ledsen när jag läste i tevebilagan om programmet. Råkade sätta på teven just då Hasse Aro med lysande ögon och ivrigt, blänkande snålvatten i mun, berättade om borderliner och deras starka känslor som gjorde dem livsfarliga för andra om de begår brott… Jag stängde av direkt.

  Jag har tidigare inte förstått läkares ovilja inför diagnosen borderline. Nu förstår jag. Allt slask ryms inom diagnosens ramar oavsett vad det egentligen skulle diagnosiseras som. Jag byter härmed “I am a borderline and I am proud” till “I am an EIP (apa;-)) and I am proud”.

  Vi som har den här diagnosen har det tillräckligt jobbigt utan att behöva bli skitsnackade om på teve 3, av alla skitkanaler!

 2. Instämmer. Själv blev jag ganska upprörd då en av experterna sade att “många” med borderline har psykopatiska drag och är lögnaktiga. Att auktoriteter lånar sig till så uppenbart spekulativa program tycker jag är eländigt milt sagt. Jag hoppas de delar av vården som reagerat på programmet ställer både dessa och de som gjort programmet till svars för deras stora brist på socialt ansvarstagande.

 3. Bra skrivet speciellt om liknelsen med häxprocessen och programmet ondskan. Tycker att programmet kastade tillbaka en massa fördomar och förstärkte fördomarna som massan redan har. Spelar egentligen ingen roll hur många gånger de upprepade att största delen med borderline utför inga brott. Det är inte det som massan kommer att komma ihåg, utan det är dessa maffiga och färgstarka scenerna. Så detta, fördomarna och detta generaliserande som är så kommer massan dra många över en kant.

  Ska försöka släppa, acceptera, för min rädsla är starkare idag än innan.
  Tänk om jag får panik attack ute och folket runt om SER på att jag har borderline… Egentligen hur kan de se…

  /Tack för ditt stöd/

 4. Åh! Tack!
  Jag är en av de som faktiskt har diagnosen och jag kan ändå inte tänka mig att jag någonsin skulle mörda en annan människa! Jag blev fruktansvärt ledsen och arg och frustrerad, för att inte säga rädd för att folk ska tro att jag kommer mörda dem och deras barn endast på grund av min diagnos. Det borde finnas regler för vad man får och inte får sända.
  /Sandra.

 5. Jag tyckte att programmet var ok. De ställde verkligen diagnosen till sin spets och tog upp det mest extrema och det som är så LÅÅÅNGT ifrån den “vanliga” borderlinepersonligheten man kan komma. Jag tog inte alls illa vid mig och det är ju faktiskt så, att programmet var inriktat mot ondska och det kunde ha varit vilken diagnos som helst bakom beteendet. Nu var det borderline och hade det varit någon annan hade den patientgruppen känt sig kränkt.

  Jaja, det här är bara mina tankar men jag tycker inte att någon skall ta åt sig av programmet! Det är INTE NI som är så!

  Kram

 6. Sussie: Jag kan kanske hålla med om att din medverkan inte riktigt hörde hemma i programmet utan borde få ha ett eget program. Tyvärr blev det så och jag förstår att det inte var din mening med hur det framställdes.

  Jag hade nog helt andra förväntningar på programmet så när jag såg det kunde jag inte ta det till mig eftersom det var så extremt. Känner snarare att jag nu skulle kunna stå för min diagnos inför andra som vet vem jag är och som vet att jag INTE är så som “vi” framställdes. Jag är nästan som vem som helst!

  Kan hålla med dig Sussie att ett “riktigt” program vore på sin plats!

Lämna en kommentar