14 svar på ”Nytt försök!”

 1. Är förvånad över vad du säger i tv och varför du inte ifrågasätts när du säger det – hur tänkte du när du sade att hunden får ta aggressiva handlingar av människan? Det är ju befängt att lägga det på ett djur som inte tänker som vi! Horribelt att ingen säger ifrån direkt.

 2. Hej!
  Såg dig på TV4 i morse! Roligt och bra att du skrivit en bok om hundens betydelse för oss människor!
  Jag har själv också en puff som jag precis utbildat och certifierat till assistanshund åt mig. Han gör stor skillnad i mitt liv! Många tror att assistanshundar måste vara stora, helst av rasen labrador, schäfer eller liknande och i princip bara kan hjälpa synskadade, men min puff gör ett helt annat jobb -livsviktigt för mig!
  Ska genast se var jag kan komma över din bok! Lycka till!

 3. HUR kan du sitta i riks-tv och säga att det finns något positivt med att människor riktar sin dominans och aggressivitet mot sina hundar istället för familjemedlemmar. Du menar alltså att det är okej att om man är en arg människa så kan man skaffa sig en hund för att få ut sina aggressioner, så att ingen människa runt omkring råkat ut för det. Det är alltså okej att en hund – som inte ens förstår varför – helt plötsligt råkar ut för aggressivitet från sin närmaste flockmedlem?!! Tror du att hundar är till för att tjäna oss som slagpåsar? Jag blir så förbannad på såna grottmänniskor som du som inte använder sig av det vi människor faktiskt har – en hjärna som kan FÖRSTÅ saker och se KONSEKVENSER. Vad pinsamt att sitta och säga såna dumma saker i tv!

 4. Till Mia o Veronika: Återkommer. Vill bara förtydliga redan nu: jag anser INTE att det någonsin är acceptabelt att misshandla vare sig hundar, familjemedlemmar eller någon annan levande varelse. Någonsin.

 5. Nu har jag tittat igenom inslaget igen för att undersöka exakt vad jag sa. Jag sa, och det står jag för, att en del människor verkar vilja vara ”övergeneraler” i förhållande till sin hund. De vill ha undergivna, lydiga hundar, och vill själva vara ”flockledare” ”alfahannar” eller till och med alfavargar.
  Om detta har Anders Hallgren skrivit kunnigt och ibland hjärtskärande i sin bok ”Alfasyndromet” där han pläderar för mindre dominans och mer samarbete i relationen till hunden.
  Jag uttrycker min förundran över att hunden, det djur som antagligen står oss närmast, står ut med att bli missbrukad på det sättet.
  Den som hörde något annat kan gå in på Nyhetsmorgons hemsida och lyssna en gång till.
  http://www.tv4play.se/aktualitet/nyhetsmorgon?videoId=1.1384465&selId=1.923808&currPage=0

 6. Man kan vara ledare/flockledare/alfa gentemot sin hund utan att vara dominant, det handlar mer om att ge hunden trygghet i en värld den inte förstår på det sätt vi förstår vår värld. Jag vill vara en trygg och bra ledare för mina hundar, utan dominans/förtryck, men de ska alltid veta att det är jag som hjälper dem om något händer, det är mig de kan vänta sig skydd ifrån. Lydig hund, nä men en trygg och harmonisk hund, som antagligen ses som lydig av andra.

 7. Du berättade om hur du sagt till din vän att du tyckte att det var bedrövligt att vissa vill vara övergeneral gentemot sin hund och då hade din vän svarat att ”annars kanske den personen hade gjort så mot sin partner, eller sina barn” och sen sa du ”då kanske man kan säga att hunden gör en slags samhällstjänst”. Det var det jag syftade på och jag tror nog att du förstod det.
  Om man som människa kan se något positivt med att hunden får ta en arg människas smällar istället för att någon annan i den människans närhet får det – då har man en så felaktig syn på djur som man bara kan anser jag.
  Sen att du sitter och tycker att det är så otroligt att hunden ser ut på ett visst sätt och att den tycker om oss trots att vi är dumma, då tycker jag att du kan läsa på lite evolution och domesticering – det är vetenskap det handlar om, inte nån sorts magi.

 8. Till Weronika.
  Ja det jag säger kommer inte alltid ut riktigt som jag hade tänkt, och jag är mycket ledsen om någon tror att jag tycker att det någonsin är etiskt eller moraliskt acceptabelt att vara våldsam mot sin hund.
  Jag menade inte heller att jag tror att kompisens resonemang nödvändigtvis stämmer. Hans tanke var ett en människa har ett visst behov av att dominera (inte att slå, och inte direkt kopplat till ilska), och att om en del av det behovet kunde tillfredsställas av att vara dominant gentemot en hund så skulle det finnas ett mindre behov av att försöka dominera exempelvis familjen.
  Det går att ställa upp två alternativa hypoteser: den ena är att hunden varken gör till eller ifrån, och den andra att relationen till en hund faktiskt stärker beteendet att dominera hos en person som redan har ett sådant förhållningssätt till sin omvärld.
  Såvitt jag vet har ingen undersökt frågan, men om jag skulle sätta en slant på ett resultat skulle jag nog satsa på den sistnämnda varianten…

  Jag är ledsen över att jag uttryckte mig klumpigt, det händer mig av och till, och mina studenter brukar vara blixtsnabba på att göra mig uppmärksam på att så har skett, igen… det är spontanitetens kostnad, och även skälet till att så många av mina kollegor aldrig någonsin skulle låta sig intervjuas live…

 9. Från facebook:
  Önskar dig en riktigt god jul & gott nytt 2010! Du inspirerade mig även till hundägande när du var med i TV4. Jag är också mamma till tre pojkar och funderar på en Tollare ( tik)…Min första jul i mindfulness väntar, känns underbart lugnt skönt & härligt! /Johanna
  Om Zeldaboken kan inspirera till nyfikenhet på hunden som medresenär i livet blir jag hur nöjd som helst!

 10. Hf6, hf6…does a picture tell us more then tuashond words? No, It LIES to often (?!)Nice to see you work so hard. I also work hard today – cleaning up the drawers in our kitchen. Urk.Pf6ss pf6ss.Jessi

Lämna en kommentar