Nytt år, och arv och miljö…

Förra året skrev jag en krönika om arv och miljö till Tvärsnitt. Nu ska jag skriva en till på samma tema, till Modern Psykologi. Det är intressant att upptäcka hur olika de blir, hur mycket nytt jag kommer på.
Varför ta upp just detta just nu? Kanske för att slå ett slag för fördjupning.
Vi anser ofta att vi har sett filmen, läst boken, varit i Kairo, skrivit en krönika om ett givet ämne, nu ska vi vidare till nästa film, nästa stad, nästa ämne.
Om vi istället läser om boken eller ser om filmen upptäcker vi ofta skatter som vi missat första gången. När vi återvänder till en stad lär vi känna den litet bättre, det blir inte bara en upprepning av tidigare besök. Och att skriva en till krönika om arv och miljö är faktiskt roligare än det var att skriva den förra, och svårare, eftersom jag måste hitta en ny ingång, ett nytt perspektiv…

3 svar på ”Nytt år, och arv och miljö…”

 1. ¨Jag hoppas att alla snart blir lika duktiga på detta som våra unga doktorer är redan idag. Då behöver vi inte längre föra diskussioner där arvet ställs mot miljön. Istället kommer vi att kunna förundras över det intrikata samspelet mellan arvet och miljön.
  Det har visat sig vara dynamiskt bortom genetikernas vildaste föreställningar, och svindlande vackert!¨
  Åsa Nilsonne, Tvärsnitt-om humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning
  3-4 2011. Vetenskapsrådet.

  Nu har jag det citat jag skulle vilja haft vid vetenskapligt seminarie, och
  som skulle gjort att det jag inte vågade säga skulle blivot riktigt väl underbyggt. Nu kan jag säkert notera det och jag väntar på fortsättningen.

  Tack Åsa.

 2. Hejsan Åsa och tack för alla dina fina texter som hjälpt mig i stunder då jag behövt växa som mest! Vill bara nämna att ditt namn har kommit upp bland de nominerade på min lilla projektsida Fredsuppdraget.se Du är en av de 5 som vänner tyclker ska få en Fredshirt! Ville bara att du ska veta det..skapa dig en fin dag!
  Micke
  Se nomineringen här…http://fredsuppdraget.wordpress.com/2012/01/30/nu-ar-det-dags-att-leverera-fredshirts/

 3. Hej Susanna! Kve4llen blev toppen. Att fira nye5r med folk i vars se4llskap e4r ett bra koepnct, vilket jag antar du gjort och hoppas att du hade en bra nye5rsnatt trots regn och rusk. Me5ste erke4nna att ve5rliga Paris att skf6nt avbrott fre5n kyla och mf6rker he4r hemma i Svedala.Det gle4der mig att du fortse4tter kika pe5 bloggen. Jag ska ff6rsf6ka fortse4tta blogga. Jag har haft ve4ldigt mycket pe5 jobbet och privat och de4rff6r inte hunnit skriva ne5gra le4ngre texter men hoppas att det blir lugnade snart.Ha det!

Lämna en kommentar