Ny bok: Allians – den terapeutiska relationen i KBT av Anna Kåver.

Äntligen har vi fått en bok om förhållandet mellan patient och terapeut inom KBT. Den är skriven av Anna Kåver som måste vara en av våra mest erfarna handledare, och har därmed den integration av teori och praktik som bara kan uppnås när teorin har stötts och blötts mot den faktiska verkligheten i handledningssituationen under lång tid.

Jag har länge blivit litet matt när jag stött på föreställningen att KBT ”bara” är en samling tekniker, att KBT-terapeuter har en mekanistisk och i grunden respektlös människosyn, att det finns ”djupa” värden som inte synliggörs eller tillåts existera i KBT, m.m., m.m.
De här föreställningarna/övertygelserna/fördomarna kommer oftast, men inte alltid, från personer som inte vet särskilt mycket om KBT. Okunskap ska mötas med information, jag är därför så glad över att det nu finns en bok att rekommendera. Annas lilla (213 sidor) bok kommer att bli ett måste för varje KBT-terapeut under utbildning, och jag hoppas att den kommer att läsas även av personer med andra teoretiska inriktningar än KBT som vill utveckla sin förmåga att skapa en god allians med sin patient eller dem hon/han handleder. Även redan verksamma terapeuter kommer med säkerhet att hitta mycket matnyttigt i boken – förmågan att skapa en god allians är ju något vi ständigt kan förbättra, vilket är både roligt och gynnsamt för vårt arbete.
Anna ger oss en översikt över begreppet allians, nedslag i forskningen, vilket är värdefull och intressant läsning i sig. Boken särskilda värde ligger dock inte där, som jag ser det, utan i de många praktiska tillämpningar som läsaren får med sig. Anna kan den svåra konsten att utveckla en ung terapeuts förmåga att agera empatiskt, att bygga en allians som kan bära en terapi, och detta förmedlar hon i sin som alltid välskrivna och lättillgängliga bok.
Jag kan bara rekommendera den helhjärtat till alla som är intresserade av konsten att bygga upp relationer människor emellan!
Boken har kommit ut på Natur och Kultur 2011.

2 svar på ”Ny bok: Allians – den terapeutiska relationen i KBT av Anna Kåver.”

  1. Härligt, ser fram emot att läsa denna bok.

    Vill passa på att tacka för en underbar bokserie, både din bok om mindfulness och eran bok Tillsammans. Samt Annas två böcker om acceptans och känslor. Väldigt insiktsgivande och inspirerande, både du, Anna och Dalai Lama är författaridoler 🙂

Lämna en kommentar