Mordet på Halland – läsvärd bok!

images
Jag vet inte om Pia Juul (dansk skönlitterär författare som sitter med i Danska Akademien) håller med om att hon debuterar som kriminalromanförfattare med den här välskrivna och intressanta boken. Roligast tycker jag är att den blivit så uppskattad av läsarna, trots (eller på grund av) att den bryter mot alla genrens konventioner (nja nästan alla – den börjar med att en man blir skjuten).

Så här skriver Pia Juul om huvudpersonens sätt att se på TV-deckarserier:
”Överskådligheten gjorde mig gott. Ett mord, inte för bestialiskt, därefter: kommissarien, kanske några av kommissariens personliga problem, i annat fall: offerdetaljer, gåtor, oegentligheter, problemställningar, spår, villospår, visshet, upplösning. Aldrig som i ens eget liv … upplösningen intresserade mig inte …. när jag tappade intresset … lämnade jag ofta vardagsrummet för att hämta något att äta eller gå på toaletten … när jag kom tillbaka… På kort tid hann filmen försätta någon i fara och bjuda på några extra mord, innan den grymma gärningsmannen kunde berätta lite om övergreppen i sin barndom eller om sin sjukliga svartsjuka.”

Pia Juul har tagit konsekvensen av det här sättet att se på mordgåtor och skrivit en bok som innehåller gåtan, men hoppar över den trista upplösningen. Och gåtan bara växer och växer. Spännande är det, och läsningen känns som en dialog, en dans med författaren som tar ett oväntat steg åt höger, bakåt – hängde du med? Det är alldeles underbart att äntligen få läsa en bok som även är språkligt intressant, jag orkar snart inte med mer journalistprosa.

Jag tänker inte diskutera om detta är en kriminalroman eller inte, säkert är att den är marknadsförd så, recenserad så (det finns ju både mord och en polis i handlingen), men kanske ska varje läsare själv avgöra om den här obekväma lilla boken på drygt 150 sidor ska ha den etiketten. Klart är att den ställer stora och fundamentala frågor om hur väl vi känner den vi älskar, om kärlekens natur, om vårt selektiva seende.

Mitt råd: köp och läs!

Förlag: Kabusa Böcker

3 svar på ”Mordet på Halland – läsvärd bok!”

 1. Böckerna fanns på biblioteket och jag har börjat läsa dom nästan alla.
  Just denna bok och boken av journalisten som skrivit självbiografin;
  Uppfostrad av män, har jag ännu inte fått tag på. Den senare har jag
  dock skummat igenom när jag stod i bokhandelsdisken. Den är bra
  och är mycket populär verkar det. Kön efter den på biblioteket var lång.
  Dina bokval var underbara. Korta små romaner som ger djup i studiet
  av människors liv. Fokus på barn och och utveckling i flera av dom. Tack
  för all tips.
  Jag läser dom med glädje samtidigt som jag läser om avsnitt i Dina romaner och jag hör Dig när jag följer Monica Pedersen i Etiopien.
  Hoppas snart få tillfälle att också läsa Pia Juul.

Lämna en kommentar