Här kommer sista matövningen för den här gången. Du behöver någonting ätbart som du aldrig har ätit tidigare. Bor du i en storstad har du mycket att välja på, annars får du vara litet mer uppfiningsrik…
Börja med att tillaga, eller packa upp ditt fynd.
Sedan observerar du. Hur ser det ut? (Titta noga) Hur känns det när du tar i det? Hur luktar det? Hur smakar det? Vad har det för konsistens?
Vänd sedan uppmärksamheten mot dig själv. Vad tänker du? (Kom ihåg att tankar bara är tankar, observera dem, och låt dem gå). Vad känner du? (Kom ihåg att känslor bara är känslor – observera dem, och låt dem gå). Vad får du lust att göra? (Kom ihåg att impulser bara är impulser, observera dem, och låt dem gå).
Känns det annorlunda att äta något okänt, jämfört med mat som din hjärna har tidigare erfarenhet av? På vilket sätt, i så fall?
När du äter av maten nästa gång (nästa dag, även detta är en daglig övning) – blir det annorlunda när den inte är helt ny längre? På vilket sätt?
Ha kul!
Nu behöver jag ett förtydligande! Är det så att jag ska välja ett nytt födoämne varje dag, alltså olika varje dag? Eller ska jag välja ett nytt födoämne som jag sen ska äta varje dag för att se vad som händer i processen när jag lär känna det?
I övrigt så verkar det här vara en utmärkt spark i baken att äntligen ta sig iväg och köpa lite andra exotiska frukter än dom jag brukar äta. Som jag tänkt så länge!
Jag prövade maten på bilden! Den var mycket godare när jag fokuserade på känslorna – smak, konsistens etc – än när jag började tänka på vad det egentligen kunde vara för någonting.
Hej Åsa! Jag undrar bara om du kommer att skriva fler mindfulness-övningar? Det är så bra att få dem en i taget. Det är lätt att bli överväldigad när man läser en bok. Jag vet då inte i vilken ände jag ska börja med resultatet att jag inte gör någonting!
Hoppas att det blir fler övningar!
god jul loka! jeg fant boka di pe5 tronsmo i oslo og da ble jeg se5 glad:) kjf8pte en til meg sjf8l se5 klart og en i juslrpeeang til venninna mi for den er se5 bra! koz og klemz