Mer ur kuriosakabinettet: kan träd se färg?

traslag_lind_070117.jpgDet beror på vad vi menar med ”se”. Växter är, som de flesta upptäcker ganska snart, känsliga för ljus. De vänder sig oftast mot ljuset, snabbt eller långsamt, och de bleknar och dör ifall ljuset är otillräckligt.

I en studie från Argentina har forskare visat att växter även är känsliga för färg. Ljus påverkar växten genom att stänga av eller på de gener som styr växtens anpassning till miljön, och det verkar som om i alla fall en del växter är särskilt känsliga för grönt.

Författarna diskuterar att blad absorberar del av ljusets våglängder, och reflekterar och sänder vidare andra (det är det fenomenet som gör att vi människor uppfattar att föremål har olika färg). De skriver: ”This property of leaves makes them behave both as coloured mirrors, and coloured filters”. Vackert, eller hur?

Hursomhelst, när en grön växt reflekterar ljus på det här sättet så sänder det information till andra växter som i sin tur kan anpassa sitt växtsätt till grannen.

Så om vi vill kan vi således säga att ja, träd kan uppfatta färg.

Det tycker jag var överraskande, fast logiskt när man tänker efter… Och det får mig att undra vad min röda Japanska lönn egentligen har för sig med sina röda blad…

”Plant-plant signalling, the shade-avoidance response and competition.” Aphalo et al., Journal of Experimental Botany, Nov. 1999

Lämna en kommentar