Mer optimism! Den här gången om mobiltelefoner…

sandypic.jpgFör bara tio år sedan, säger Alex Pentland som leder MITs ”Program in Developmental Entrepreneurship” hade hälften av alla människor på jorden aldrig använt en telefon, och bara 20% av oss hade regelbunden tillgång till telefoni (tack L. M. Ericssson för at Sverige fick en så flygande start!).

Idag, huvudsakligen med hjälp av mobiltelefoni, kan 70% av jordens befolkning ringa till någon annan, eller bli uppringda. Och vi använder inte bara telefonen för samtal. Många afrikanska länder har kommit längre än Sverige när det gäller att använda mobilen för att betala, rösta, kontakta kunder (taxichaufförerna i Addis Abeba delar numera omedelbart ut sitt mobilnummer när de träffar en ny kund), påverka politiker, undersöka prisläget på olika marknader för att veta var man ska sälja sina varor… Nettoeffekten blir en ökning av GNP på grund av större effektivitet i handeln, och därmed ökat välstånd.

Därför ser Alex Pentland optimistiskt på framtiden. Han uttrycker sig såhär: ”The nervous system of the human race has come alive”.

1 svar på ”Mer optimism! Den här gången om mobiltelefoner…”

  1. Hej,
    Det är skönt att få tänka optimistiskt och positivt ibland. Om man bara får nyheter om allt elände i världen är det lätt att man förlorar helhets- perspektivet vilket ju inte är bra då man skall ta ställning i olika frågor. Din länk om Hans Rosling kan också skapa en balans i informationsflödet.

Lämna en kommentar