Lyckträff…

Jag har tyvärr varit dålig på att skriva om de böcker jag har läst – hade tänkt att bloggen skulle bli som en läsloggbok, dels för att det är nyttigt att reflektera över lästa böcker, dels för att input påverkar output och det kan vara intressant att veta vad en författare läser… Men orken och tiden har inte räckt till.
bechdelalison.jpgHursomhelst – jag köper ofta okända böcker på impuls, för att inte fastna i att bara läsa samma författare om och om igen. Ofta blir det nitlotter, men för någon vecka sedan blev det en högvinst! ”Fun Home, a family tragicomic” är en tecknad självbiografi av Alison Bechdel. Den innehåller rader som: ”He apeared to be an ideal husband and father, for example. But would an ideal husband and father have sex with teenage boys?”

funhouse.jpgBoken skulle kunna beskrivas som ett porträtt av hennes far. En kreativ estet som var född och uppvuxen i ett mycket litet samhälle på vischan i USA, ett trångt socialt sammanhang som han aldrig lämnade. En bög som tvingades att leva hela sitt liv i garderoben. En pappa som behandlade sina tre barn som möbler, och möblerna som barn. Hans tidiga död – olycka? självmord? – lämnade frågor efter sig som Alison inser att hon aldrig kommer att få svar på.

Boken beskrivs som en ”Graphic novel”. I Sverige har vi inte samma tradition av serier för vuxna, av litterära serier, som finns i många andra länder, så jag gissar att många som hade uppskattat den här boken aldrig skulle hittat den. Därför detta inlägg – jag tycker att den ger allt en läsvärd bok kan ge. Den skulle kunna beskrivas som en bok om försoning,
Försoningen med en förälder som (kanske) väljer döden framför sin familj. Försoning med och nyansering av en förälder som var våldsam. Försoningen med sin egen historia.

Det är uppmuntrande för en författare att uppleva hur mycket en bok kan ge!

2 svar på ”Lyckträff…”

Lämna en kommentar