Lurad!

boyd.jpgJag har läst, och läst om, ”Restless” av William Boyd, en av mina absoluta favoritförfattare. Jag brukar börja med att läsa böcker från början till slutet (om de inte är tråkiga – då läser jag litet här och där på måfå för att se om de blir bättre. Om inte så byter jag till något mer givande…).

Hursomhelst har jag nu läst boken rakt igenom. Jag har sedan gått tillbaka och läst delar, läst om dem, lärt känna den på riktigt, och till slut läst den en gång till från pärm till pärm. Snart kommer jag att skriva något om den här i bloggen. Under tiden läser jag mer om författaren, ser om han har givit några nya intervjuer, läser dem.

Det var så jag kom på att jag hade blivit lurad. William Boyds böcker är sinsemellan mycket olika, och en av dem var överraskande nog en biografi över en modern amerikansk konstnär, Nat Tate. Nat var son till en fattig kvinna som arbetade som hushållerska hos ett rikt äldre par. Arbetsgivarna adopterade så småningom den konstnärligt begåvade men mentalt instabila Nat, som så småningom tog livet av sig.

Boken heter Nat Tate: An American Artist 1928-1960 (1998). Jag upptäckte nyss att Nat Tate aldrig har existerat. Om jag hade varit mer alert hade det inte dröjt 9 år innan jag fick reda på det… Hursomhelst var det var inte bara jag som gick på bluffen – tydligen hade ett antal kända konstkritiker och konsthistoriker uttalat sig positivt och påpekat värdet av att Nat Tates livsverk inte föll i glömska…

Hur kan man inte bli imponerad! Fast jag var redan imponerad av Boyd. Hans ”Brazzaville Beach” är en av de bästa böcker jag någonsin har läst!

2 svar på ”Lurad!”

  1. There are so many ways to use brick, block, slabs, rocks, gravel and other stone foimrtaons. This running water will in fact speed up your removal of the water and with a simple flip of the valve can add water to the fish tank. A large number of workers, particularly in the professional occupations, will become eligible for retirement in the coming years, and some companies may have trouble coping with the loss of many experienced workers to retirement at a time when the industry is expanding production on dryer machine and ball mill machines.my blog …

Lämna en kommentar