Läs som en författare: två gånger eller fler..

bush.jpgMark Haddon (favoförfattare, se länk) säger såhär om Alison Bechdels “Fun Home”: “…filled with hundereds of satisfying details that made me go straight back to the beginning as soon as I’d finished”.

Så gör författare ofta, därför att första genomläsningen av en bra bok är som att lukta på ett vin: det ger bara en försmak av vad boken egentligen har att erbjuda. Mitt jullovstips till er är att läsa om en bok ni har tyckt om – vi är många som skriver för att en bok ska fortsätta att belöna läsaren, i läsning efter läsning (pröva t.ex. gärna med “Ett liv att dö för…).

Vad bilden har att göra med detta: läs den två gånger… Ngn skillnad?

3 svar på ”Läs som en författare: två gånger eller fler..”

 1. Hej stressad!
  Deltar du i en tävling där det gäller att läsa så många böcker som möjligt på kortaste möjliga tid?
  Skämt åsido – skulle du kunna tänka dig att göra ett experiment? Tänk dig att du läser boken för din egen skull, för att bli berikad, underhållen, för att få litet intellektuellt motstånd. Att du inte ska lägga ifrån dig boken halvupplevd… Att jäkta igenom en god bok är som att gå på lyxrestaurang där ett gäng kockar har ägnat en hel dag åt att förbereda en riktigt njutbar måltid åt dig, och att sedan slänga i sig hälften av maten (hinner inte äta mer nu!) och rusa iväg.
  Exprimentet är som följer: pröva att avnjuta en bok som en avsmakningsmeny. Var mindful. Läs om en bok du tycket om långsamt. Uppmärksamt. Författaren har kanske brottats i flera timmar med stycket du läser.
  Om det är en bra bok kommer du att hitta mängder av detaljer som kommer att roa, utmana eller utveckla dig, och som du inte la märke till första gången du läste boken.
  Och – du kommer antagligen att bli mindre stressad!
  Lycka till!

 2. Jag har ofta precis samma pebolrm. De5 gf6r jag (ne4stan) som Martina, dvs jag koncentrerar mig pe5 en av de fyra, fem bf6cker jag le4ser samtidigt. Ne4r en bok e4r utle4st brukar jag kunna fortse4tta med de andra och ke4nna mig mycket lugnare. Vet inte varff6r det e4r se5, men se5 le4nge det funkar (ff6r mig)…

Lämna en kommentar