Här sitter smärtan.

trap.jpgIgår höll professor Bo Melin, ny på sektionen, ett introduktionsseminarium. Han berättade bland annat att trapeziusmuskeln (bild) är den muskel vi svenskar har mest ont i, och att ingen vet vad det egentligen är som gör att vi upplever smärta därifrån.


Det finns en rad teorier om varför muskeln blir öm och smärtande, men än har ingen av dem kunnat bevisas eller motbevisas. Särskilt utsatta är exempelvis personer som arbetar på “call-centres”. Deras arbete är inte fysiskt tungt, men leder för många till dessa svårförklarliga smärttillsånd.
Riktigt överraskande för mig var att få reda på att trapezius liknar våra små mimiska ansiktsmuskler till sin uppbyggnad mer än den liknar övriga ryggmuskler. Inte så ologiskt egentligen – vi använder den ju hela tiden när vi talar med varandra. Vi nickar, skakar på huvudet, vinklar det åt olika håll, snabbt och välkontrollerat. Någon sådan kontroll har vi inte över de övriga ryggmusklerna.

Vad göra? Hoppas på att forskarna ska få anslag och arbetsro så att de kan reda ut vad som pågår, och ge denna litet dolda kommunikativa muskel en bättre arbetsmiljö så snart som möjligt!

1 svar på ”Här sitter smärtan.”

Lämna en kommentar