Ett rent kök…

kok1.jpgIdag har jag ett rent kök. Ett riktigt rent kök, städat av en professionell städare som torkade ovanpå kylskåpet, rengjorde vartenda skrymsle, inte en brödsmula, fettfläck eller dammkorn kom undan. Det tog tre timmar. Jag betalar vitt, avdragsgillt. DET VAR PÅ TIDEN!

Göran Persson sa en gång om det han kallade ”pigavdraget” att han hade varit och talat med industriarbetare som minsann inte tycke att det behövdes. Jag hade nog inte heller tyckt att det behövdes om jag hade haft ett arbete som jag jag blev klar med under mina åtta avlönade timmar. Som det ser ut i mitt, och mina kollegors liv, fungerar det inte så. Vi måste välja: förbereda föreläsningen eller städa badrummet? Läsa på inför operationen vi ska göra nästa dag, eller äntligen stryka gardinerna? Skriva färdigt artikeln som redan är försenad, eller torka köksgolvet?

Det skulle inte överraska mig om möjligheten att få laglig hjälp i hemmet kommer att minska antalet långtidssjukskrivna läkare – att dagligen komma hem till ett ostädat och snudd på hälsovådligt hem är en stressfaktor i sig.
Det skulle inte överraska mig om kvaliteten på undervisningen förbättrades – lärarna på läkarprogrammet vid KI anger tidsbrist som största hotet mot kvaliteten på deras undervisning, och en majoritet säger att de förbereder sig på fritiden, så gott de hinner.

Vad jag gjorde medan städhjälpen städade?

Jag skrev.

4 svar på ”Ett rent kök…”

  1. Men möjligheten att få laglig städhjälp är väl inte ngt nytt fenomen! Jag har anlitat fullt lagliga städföretag i åratal för städning…. Det är väl avdraget som är nytt. Och läkare har väl ändå haft råd att anlita städhjälp i sina hem även före det sk pigavdraget – i varje fall de läkare jag känner!

  2. Great och grattis.
    Jag hade alltid städhjälp när barnen var mindre till mångas förundran och förtret. Och inte kan jag säga att jag hade ekonomi till vit hemfrid-hjälp eller vita au pairs, men det var en fråga om prioritering. Vem som hjälpte mig till den prioriteringen vet jag ej, ibland har man en egen bra ledstjärna som lyser klart, oavsett alla snörpande miner runtom. Kan man inte ta hand om sitt eget hem som kvinna är man illa ute, som en släkting till min man sa. Men för att ha varit så illa ute som jag väl var i mångas ögon, så har det gått bra både för mig och mitt hem.

  3. Det är väl en fråga om prioriteringar och hur man värderar sin tid. Jag lyfter på hatten och erkänner redan nu att jag inte ämnar lägga den lilla lediga tid jag kommer att ha på att städa…

Lämna en kommentar